Aanvallen goed als test in Brabantse Pijl

Na zelf een groot deel van de dag in de aanval te hebben gereden, heeft Janneke haar ploeggenote Marta Bastianelli woensdag de Brabantse Pijl zien winnen. De Italiaanse was veruit de snelste in een sprint met zo’n dertig rensters. “Erg mooi dat Marta het op deze manier af weet te maken”, vertelt Janneke. “Zelf zat ik in twee kopgroepen en heb ik in de finale haar lead-out gedaan. Voor mij was dit een geslaagde test met het oog op de Amstel Gold Race.”

In de wedstrijd die qua parcours vrijwel niet te vergelijken was met de gelijktijdig verreden Brabantse Pijl voor mannen, ontstond na zo’n 35 kilometer een kopgroep. Daarin vond Janneke zichzelf terug in het gezelschap van zeven anderen. “We hebben zo’n veertig kilometer samen gereden. Ruth Winder van Team Sunweb ging er vandoor op een punt waar het wat omhoog liep. Ik wist dat er dan rensters van WaowDeals en Mitchelton-Scott mee zouden springen en dat gebeurde ook precies, want Yara Kastelijn en Amanda Spratt sloten aan. Dan moet je meezitten.”

Janneke zat dus ook mee en zag het met de slotronden voor de boeg weer bij elkaar komen. “Richting de finish liep het wat op en daar demarreerden er wat. Ditmaal waren we met zeven rensters los en had ik onder andere Marianne Vos en opnieuw Spratt mee. De renster van Sunweb, Lianne Lippert, begon al snel te linkeballen en ook Spratt reed niet echt door. Zij had Jolien d’Hoore achter zich als kopvrouw. Ik wist dat Marta nog achter ons zat en reed daarom ook niet meer volle bak mee.”

Voorbereiding op Amstel Gold Race
Dat meerijden deed Janneke eerder op de dag juist nog wel. “Op de beklimmingen ben ik redelijk vol doorgetrokken ter voorbereiding op de Amstel Gold Race. Zo reden we de tweede keer ook bergop weg. De benen waren nog niet super, maar dat was eigenlijk ook de verwachting. Zondag verwacht ik juist dat dat anders is. Maar buiten dat heb ik me ook al wel kunnen laten zien vandaag en dat is ook belangrijk.”

Meedoen in de finale
Haar aanval hield dus geen stand, maar Janneke was in de finale nog wel aanwezig. “Ik hoopte dat we de laatste kasseienstrook zouden halen met de kopgroep. Die begon op zo’n zes kilometer van de streep. Dan kan ik in ieder geval nog meedoen in de finale. We werden op die strook ook daadwerkelijk achterhaald en toen ik zag dat Marta er nog zat, heb ik de lead-out voor haar gedaan. Daarna zat mijn werk erop.”

Foto: Sportfoto.nl