Deelname EK droom die uitkomt

In het Deense Herning maakt Janneke zaterdag haar debuut in een internationaal kampioenschap, namens de Nederlandse selectie. Met als ploeggenotes onder meer Europees titelverdedigster Anna van der Breggen, Ellen van Dijk, Marianne Vos en Kirsten Wild, ziet Janneke zichzelf in een sterk gezelschap terug. “Ik kijk er ontzettend naar uit”, vertelt ze. “Dit is voor mij toch een droom die uitkomt. Ik ga ervan genieten en mijn taken goed uitvoeren.”

Wat die taken zijn, dat hangt af van het verloop van de wedstrijd. Om 14.00 uur gaat de koers van start en mag het peloton zich opmaken voor een rit van 120 kilometer, bestaande uit zes ronden. Het parcours kent wel wat glooiende delen, maar is toch voornamelijk vlak. “Ik heb geen idee wat ikzelf en wat we als team kunnen verwachten, want ik weet ook niet hoe er in dit startveld gekoerst gaat worden. Het is toch anders wanneer je met selecties van landen rijdt.”

De kans op Nederlands weer is in ieder geval aanwezig. “De weersvoorspellingen zijn wel goed. Er wordt veel wind verwacht. En daarnaast is de kans ook groot dat het gaat regenen. Ik hoop op een zware wedstrijd.”

Het Europees kampioenschap is ook op televisie te zien. Vanaf 15.00 uur begint de live uitzending op Sporza.