Door tot Drenthe en dan is het klaar

Ik stop met wielrennen. Na dit seizoen is het mooi geweest. En wat is er dan mooier om je carrière af te sluiten dan in je thuiswedstrijd? Niet veel lijkt me. Nu de World Tour Ronde van Drenthe eenmalig naar eind oktober is verplaatst, op zaterdag 23 oktober om precies te zijn, komt dat voor mij als een mooi moment om te stoppen. In de komende maanden staan er nog mooie koersen op mijn programma, maar dan is het klaar.

Mensen die mij kennen hebben me wel eens vaker horen roepen dat het wel eens mijn laatste jaar kon zijn. Toch was er elke keer nog een mooie reden om door te gaan. Bijvoorbeeld de kans die ik kreeg om bij Mitchelton-Scott, nu Team BikeExchange. Of de mooie stappen die ik nog wist te maken in de afgelopen jaren. En ook nu is er genoeg reden om door te gaan; ik heb het namelijk ontzettend leuk met de meiden in ons team en vind het elke keer weer geweldig om met hen te rijden.

Maar er is meer dan fietsen. De fiets heeft me veel gebracht, waarbij ik op veel mooie plekken ben geweest. Het zorgt er ook voor dat je in een jaar heel veel weg bent. Dat wil ik niet meer, of althans niet meer zoveel. Er zijn zoveel andere dingen die ik nog wil, meer tijd met mijn vriend en vrienden en familie doorbrengen bijvoorbeeld, en daar ga ik nu voor. Daarbij hoop ik qua werk meer met mijn achtergrond als voedingsdeskundige te doen, waarbij ik eigenlijk ook wel hoop om in de sport werkzaam te zijn en zo wat terug doen en anderen te helpen bij hun carrière.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Terugkijkend op mijn wielercarrière (tot nu toe), heb ik in ieder geval hele mooie dingen meegemaakt. De etappezeges in de Boels Rental Tour en Giro Toscana bijvoorbeeld, maar zeker ook het meedoen om de winst in grote wedstrijden, zoals de Strade Bianche. En zeker ook de deelname aan meerdere EK’s en WK’s, waarbij ik mocht meehelpen aan de titels van Marianne, Chantal en Anna. Het was erg tof om daar deel van uit te maken.

Bij al die momenten zijn veel mensen betrokken geweest, van teams tot mensen die dicht bij me staan. Zonder mensen tekort te willen doen door namen te gaan noemen, wil ik hierbij zeker al laten weten dat ik iedereen daar erg dankbaar voor ben. Maar het zit er nog niet op. De komende maanden ga ik nog mooie koersen rijden. Ik ga ervan genieten om daar met mijn team aan de start te staan en voor mooie resultaten te rijden.

Na de Ronde van Drenthe is het wel echt klaar. Het professionele sporten zit er dan op, al wil het niet zeggen dat ik met sporten stop. Deze winter ga ik namelijk nog wel marathons schaatsen. Dat is ook zeker iets waar ik naar uitkijk. Ik kan dat gebruiken om wat af te bouwen, maar vind het vooral ook erg leuk om mijn kennis en vaardigheden over te brengen op de jonkies. Dat wil ik nog graag doen.

Janneke