Goed gereden en teamzege in Drentse Acht

Juichen voor een ander. Wanneer doe je dat als renster? Als je ploeggenoot wint natuurlijk! En dat is ook waarom Janneke zondag juichend over de streep kwam in de Drentse Acht van Westerveld. Vanuit het midden van de eerste groep zag ze namelijk hoe haar teamgenote Chloe Hosking in de sprint veruit de snelste was. “Voor het team is het ook mooi dat we deze zege pakken”, aldus Janneke. “Ik kon het vanuit de groep goed zien en juichte dan ook toen we binnenkwamen.”

Waar het in de Ronde van Drenthe zaterdag lang duurde voor er wat gebeurde, was het ditmaal koers vanaf de eerste kilometer. Meermaals brak het peloton, maar toch kwamen de groepen ook steeds weer samen. “Op sommige momenten stond de wind gewoon verkeerd en was die niet hard genoeg”, vertelt Janneke. “Vanaf het begin ging de gaskraan open en vooral Bigla was heel actief. Zij reden hard door. Maar doordat die wind niet goed stond, viel het toch steeds weer stil.”

Wat er ook gebeurde, Janneke was er steeds weer bij. “Vandaag reed ik constant bij de eerste dertig rensters van het peloton en dat is voor mijzelf echt een dik pluspunt. Dat was de laatste jaren vaak anders, waardoor ik net de slag miste. Ik heb geleerd om meer mijn plek te behouden en te vechten voor die plek. En ik heb nu ook de taak om Chloe van voren te houden en daarmee een extra doel. Dat helpt ook zeker wel mee.”

‘Ik red me wel’
In de finale brak het peloton toch nog weer. Het viel dan ook niet meer stil in de eerste groep van ruim dertig rensters. “De snelheid lag al vrij hoog met nog vier kilometer te gaan. Ik wilde eigenlijk nog een keer demarreren, want dat was voor Chloe ook wel weer goed. Er werd in de laatste twee rondes sowieso veel aangevallen. Maar een sprinter als Chloe spaart zich dan. Zij gaf ons aan dat ze zelf de sprint kon rijden en ze koos het wiel van Dideriksen. Ze zei dat ze zich wel redde.”

En Hosking redde zich inderdaad. Ze won met een ruime voorsprong op de rest van de groep. Janneke kwam zelf nog als elfde over de finish. Volgend week zondag is de Italiaanse Trofeo Alfredo Binda, een World Tour wedstrijd, haar volgende koers op de kalender.

Foto: Sportfoto.nl