Italiaanse charme en afzien in Giro Rosa

Acht koersdagen hebben we er al opzitten in de Giro Rosa en daarmee schiet het mooi op. Nog twee etappes te gaan en dan is de Italiaanse tiendaagse ten einde. Het is mijn derde deelname aan de wedstrijd, hoewel het voor mijn gevoel mijn tweede is, aangezien ik in 2014 af moest stappen. En de Giro Rosa blijft een bijzondere wedstrijd. Niet om de organisatie, want die is niet al te best, en zeker ook niet om het geld. De Giro is echter net als bij de mannen speciaal als het om de charme gaat. Alles is roze en er staat over het algemeen ook veel publiek bij de start en finish.

De sfeer is dus goed en dat is niet het enige dat goed is. Ik ben namelijk ook wel echt blij met de vorm die ik nu heb en dat ik hier toch steeds rond de twintigste plek mee omhoog kan. Natuurlijk zoek ik het liever nog wat beter doen, maar ik moet wel realistisch zijn. Het niveau is hier heel hoog en ik moet ook kijken naar waar ik vandaan kom. Een flinke periode zonder koersen, middenin het seizoen, hakt er namelijk wel in.

Mijn rol in deze Giro Rosa is duidelijk. Ik rijd hier vooral om te helpen. Erica Magnaldi en Ane Santesteban zijn de rensters die namens het team voor het klassement gaan. Ik probeer hen zo goed mogelijk bij te staan en dat vind ik ook niet erg om te doen. Er waren een paar ritten die ook wel wat voor mij waren, maar dat hoort er ook bij. Daarbij staan we op dit moment eerste in het teamklassement en daar gaan we als team ook voor. Dat wil dus zeggen dat ik wel elke keer ook door moet rijden, aangezien het ook een beetje van mij afhangt, omdat ik in het klimwerk dan de derde finishende renster van het team ben.

Dit weekend wordt het mooi, maar ook zwaar. Morgen is namelijk heel belangrijk voor het algemeen klassement. In het begin zal het nog wel te doen zijn, maar in de finale zitten hele steile stukken. Daarin kan dus nog heel wat gebeuren. Vervolgens sluiten we zondag af met een vlakke rit en daarvoor hebben we Kirsten Wild bij ons. Helaas hebben we één kans op een massasprint gemist afgelopen week. Hopelijk is dat zondag anders. We hebben in ieder geval nog twee kansen om wat moois te laten zien met het team.

Janneke

Foto’s: Arne Mill