Lopend over de finish in Luik

Materiaalpech in de laatste tweehonderd meter heeft Janneke zondag een betere klassering gekost dan de elfde plaats die ze uiteindelijk nog binnenhaalde in Luik-Bastenaken-Luik. In de wedstrijd die nieuw is voor de vrouwen, had ze anders mee kunnen sprinten om de vierde plaats. “Na de laatste bocht wilde ik op schakelen, maar daarbij sloeg de derailleur vast”, zegt Janneke. “Er zat geen beweging meer in en dus moest ik lopend over de finish.”

Rennend kwam Janneke dus over de streep: “Die Deense Ludwig lag op achterstand, maar kon me nog voorbij rijden doordat ik moest lopen. Ik heb het lopend maar zo snel mogelijk gedaan dat laatste stuk, zodat niet ook de volgende groep me nog voorbij kwam. Ik voelde me ook vandaag weer sterk, maar daar heb je op zo’n moment echt niets aan.”

Toch keek Janneke ook terug op een mooie dag. “Het was absoluut een leuke koers”, zo vertelt ze. “Vooraf werd er gezegd dat het de zwaarste koers van het jaar zou zijn, maar dat vond ik niet. Het zorgde er wel voor denk ik, dat in het begin niet heel hard werd gereden. Er leken toch wat rensters schrik voor het parcours te hebben. Ontsnappingen kwamen er ook niet echt, wat ook wel met de wind had te maken, en Boels-Dolmans controleerde de koers.”

Saint Nicolas
In de finale bleef een groep van zo’n dertig rensters over, waaruit vijf rensters ontsnapten. Daarbij de uiteindelijk winnares Anna van der Breggen. Zij kreeg Kasia Niewiadoma, Lizzie Deignan, Elisa Longo Borghini en Ashleigh Moolman met zich mee. “Anna hebben we niet meer teruggezien, maar die anderen wel. Annemiek van Vleuten trok flink door op de Cote de Saint Nicolas, de laatste lange klim op vijf kilometer van de finish. Samen met haar en Elisa, die was teruggevallen uit die kopgroep, kwamen we boven.”

Achtervolgen
En dus zetten Janneke, Van Vleuten en Longo Borghini de achtervolging in. “We probeerden het gat te dichten, maar van achteren kwamen nog weer een stuk of vijf rensters terug. We grepen Kasia en Lizzie echter nog wel, maar zij vielen in de beklimming richting de finish toch nog weer met succes aan. Dat was voor mij wat teveel. Wij reden toen voor plaats vier. Het is jammer dat ik niet mee kon sprinten om die klassering.”

Foto: Sportfoto.nl