Mooi slotakkoord met aanval op keien Ronde van Drenthe

Afscheid nemen op het podium van de Ronde van Drenthe. Veel mooier kan het eigenlijk niet en precies dat tafereel voltrok zich zaterdag in Hoogeveen voor Janneke. In de laatste wedstrijd van haar carrière ging ze in de aanval en dat leverde haar zowel de winst in het keienklassement op als de prijs voor de strijdlust. “Onderweg dacht ik; het is mooi zo! De familie stond ook op de VAM Berg. Ik kon er extra van genieten.”

Al vroeg in de wedstrijd ging het peloton door Janneke’s geboort- en woonplaats Gieten. Daarop ging ze in de aanval, in de achtervolging op Lieke Nooijen. “Door Gieten komen was hartstikke bijzonder en leuk”, vertelt Janneke erover. “Er stonden veel familie en vrienden langs de kans, zelfs met een spandoek gemaakt door mijn vriend. Het was toch wel heel speciaal. Ik ben ook echt wel heel blij da tik de keus heb gemaakt om hier mijn carrière te eindigen. Mooier dan dit kan het gewoon niet.”

Teveel energie
Toch had het natuurlijk mooier gekund, mocht Janneke ook in de finale nog vooruit zijn geweest. Ze koos echter voor een vroege aanval. “Ik vond het fijn om in mijn eentje over de keien te gaan, ook nadat ik gisteren nog weer wat valpartijen zag. Na die aanval hoopte ik een beetje te herstellen, maar bij de laatste keer keien zat ik net te ver van achteren, waardoor ik weer terug moest komen en dat kostte teveel energie. Bij de eerste passage van de VAM Berg zat ik vervolgens achter een valpartij. Daardoor mistte ik direct de aansluiting.”

Van genoten
De vroege aanval was dus een bewuste en Janneke hoopte op meer. “Het was een keus die ik had en ik dacht; ik weet niet hoe de wedstrijd gaat verlopen, dus laat ik het gewoon proberen Het pakte goed uit dat ik weg kwam, maar ik had gehoopt op meer voorsprong. Helaas kregen we die niet.” Samen met ploeggenote Teniel Campbell en oud-ploeggenote Maaike Boogaard kwam Janneke over de finish. En dus is het nu klaar. “Ik denk dat dat nog wel moet gaan landen. Het is niet leuk om eraf te liggen in de finale, maar ik heb er wel extra van kunnen genieten en het was wel prima zo. Ik heb er ook helemaal vrede mee dat het er nu op zit.”

Foto’s: Sportfoto.nl (top) en Getty Images