Na mass start winst nu ook in actie op NK

Een maand na haar debuut bij de WK wielrennen heeft Janneke alweer twee overwinningen op de mass start achter haar naam staan. Daarvan boekte ze vrijdag de tweede en dat was een belangrijke. Ze plaatste zich namelijk voor de mass start die volgende week zondag tijdens de NK afstanden in Heerenveen verreden wordt. “Daar ben ik blij mee, want daar wordt duidelijk wie naar de World Cup wedstrijden gaan.” Deze zaterdag komt Janneke opnieuw in actie. In Amsterdam staat de eerste marathon van het seizoen op het programma.

Er werden vrijdag drie heats verreden in Heerenveen, waarvan per heat vijf schaatssters zich plaatsten voor de mass start van de NK. “Ik zat in de eerste heat, met onder andere Melissa Wijfje, Carlijn Achtereekte en Bianca Roosenboom. Maar het is heel anders om een wedstrijd als deze te rijden, dan een NK of World Cup. Dat komt omdat niveau ontzettend uiteen ligt.”

In de week na de WK wielrennen reed Janneke in Leeuwarden al de eerste mass start competitie wedstrijd en die won ze. In Heerenveen stond ze nu dan ook met vertrouwen aan de start, maar juist doordat het niveau zo uiteen lag, was het een verraderlijke wedstrijd. “Zo deed ik mee om de tussensprints, maar iedereen wil in een wedstrijd als deze plots sprinten en zo kwam ik twee keer in de clinch. Ik kreeg daarbij een flinke tik op de schaats en was al blij dat ik overeind bleef.”

Vijf schaatssters plaatsten zich per heat dus, maar dat zijn niet direct de eerste vijf uit de uitslag. “Als je bij de eerste drie zit, zit je goed, maar je kunt bij de tussensprints ook punten pakt. Val je, dan heb je die punten wel nodig. Daarom besloot ik toch maar mee te doen.” De punten kwamen er door door de twee aanvaringen niet en dus moest het anders. “Na de tweede tussensprint ben ik, met nog drie of vier ronden te gaan, weggereden. Met Melissa Wijfje kon ik vooruit blijven en zo won ik.”

Marathon live te bekijken
En nu staat de marathon op de Jaap Eden Baan op het programma. Die gaat zaterdag om 19.15 uur van start en is via deze link op Schaatsen.nl live te bekijken. Janneke: “Ik kijk ernaar uit. Er wordt windkracht 5 verwacht, net als regen en het is een open baan. Wat wil je nog meer? Die zware omstandigheden zijn perfect voor mij. Toch zal het in de eerste wedstrijd ook wel een beetje aftasten worden.” En daarna? “Ik rijd dan volgende week de mass start. Vervolgens gaan we kijken hoe mijn programma zal zijn, want ik heb mijn rust ook nog nodig.”

Foto: archieffoto