Nieuws

Zwaar bevochten tweede plaats in San Sebastian

Achter Lucy Kennedy is Janneke zaterdag tweede geworden in de Donostia San Sebastian Klasikoa. Die wedstrijd is een bekende en beruchte klassieker bij de mannen, maar werd voor het eerst georganiseerd door de vrouwen. Onder grote publieke belangstelling en live op televisie, maakten de vrouwen er een ontzettend spannende wedstrijd van. Daarin reed Janneke zo’n 25 kilometer solo, maar werd ze op de slotklim toch voorbij gereden door Kennedy.

“Ik ben erg blij met deze tweede plek”, kijkt Janneke na afloop terug. “Dinsdag werd ik al vierde in de Emakumeen Nafarroako Klasikoa. Toen had ik een wat dubbel gevoel, omdat we daar voor Ane reden en ik het gevoel had dat er nog wat meer in had gezeten. Maar dat hoort er ook bij en ik had het gevoel dat de vorm wel echt beter werd. Ook in La Course reed ik al sterk, maar daar was de finale niet wat voor mij. Ik merk dat ik steeds beter word en soms moet je dan ook wat geluk hebben.”

Ook zaterdag was Ane Santesteban eigenlijk de kopvrouw bij WNT-Rotor, waar Annemiek van Vleuten en Amanda Spratt bijvoorbeeld de kopvrouwen waren bij het team van Kennedy. De koers liep echter anders. “Ane komt uit de regio en het plan was om voor haar te gaan. Als er een kopgroep zou gaan was het aan mij en Katrin om mee te springen. Toen ging er een kopgroep lopen. Katrin zat daarin. Er sprong vervolgens nog iemand en ik sprong mee, waarbij Kennedy meeging. Met twee rensters van Mitchelton-Scott, twee van ons en ook twee van CCC was het een goede groep, ook al was de samenwerking niet heel denderend. Op een gegeven moment liep het beter en heb ik ook mijn werk gedaan. De situatie was perfect voor ons.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

De wedstrijd was live te volgen op televisie

Vol gas
De zeer lastige finaleklim waarvan de top op acht kilometer van de finish lag, deden de rensters al eens met nog een kilometer of veertig te gaan. “Daarop ging Kennedy best wel pittig aan. Ik kon net niet mee, samen met Paulina Rooijakkers. Zij zat in mijn wiel en nam niet over. Toen ben ik weggereden. Vervolgens zag ik Kennedy plots stil staan met materiaalpech en besloot ik vol gas door te gaan. Met haar naar de laatste klim was ook niet goed.”

Janneke pakte anderhalve minuut voorsprong, maar Kennedy kreeg gezelschap. “Ik wist niet wat er achter me zou gebeuren. Daar kwam Georgia Williams terug en zij heeft veel werk kunnen doen. Dat was voor Kennedy het geluk, want ik gaf zo’n dertig kilometer alles in mijn eentje. Williams bracht het gat terug tot zo’n veertig seconden en uiteindelijk reed Kennedy naar me toe. Op het einde van de klim was het heel steil en met nog een paar honderd meter te gaan reed ze me voorbij. Het is jammer dat ik toen niet meer meekon. Ik hoopte dat ik het nog net ging halen. Helaas niet. Ik heb alles gegeven en meer dan dit kon ik niet doen. Zij heeft ook pech gehad en het niet gestolen.” Janneke won nog wel het sprintklassement.

Plekje gevonden
Hoe dan ook, met een tweede plaats in de Donostia San Sebastian Klasikoa en eerder al een vierde plaats, sloot Janneke een goede week met drie Baskische koersen op een positieve manier af. “Ik heb dit jaar natuurlijk een zware periode gehad. Ik ben heel blij dat ik nu mijn plekje heb gevonden bij deze ploeg. Dat het nu zo goed gaat is erg mooi. Ik ga met een goed gevoel terug naar Nederland, waar ik zondag aan de Gouden Pijl meedoe, een thuiswedstrijd voor mij.”

Goede vorm leidt niet tot gehoopt resultaat in La Course

Vijf dagen na de Giro Rosa stond vrijdag voor het peloton de volgende grote wedstrijd op het programma; La Course. De door de ASO georganiseerde wedstrijd ging ditmaal over het parcours waar in de middag de renners van de Tour de France hun tijdrit rijden. Vijf keer moesten de vrouwen die ronde afleggen. “Het was een pittig parcours”, vertelt Janneke. “Maar wel één waarop nog best wat rensters uit de voeten konden en de koers dus hard gemaakt moest worden.”

(meer…)

Winst in ploegenklassement Giro Rosa

De Giro Rosa zit er op. Na tien dagen wedstrijd heeft het peloton Udine bereikt, de finishplaats van de tiende etappe. Daar reed Marianne Vos zondag naar haar vierde etappezege, terwijl Annemiek van Vleuten de eindzege voor zicht opeiste. Voor Janneke en haar teamgenotes was er echter ook feest. “Het doel vandaag was om de eindzege in het teamklassement binnen te halen. Dat is gelukt en we mochten dus met zijn allen het podium op.”

(meer…)

Italiaanse charme en afzien in Giro Rosa

Acht koersdagen hebben we er al opzitten in de Giro Rosa en daarmee schiet het mooi op. Nog twee etappes te gaan en dan is de Italiaanse tiendaagse ten einde. Het is mijn derde deelname aan de wedstrijd, hoewel het voor mijn gevoel mijn tweede is, aangezien ik in 2014 af moest stappen. En de Giro Rosa blijft een bijzondere wedstrijd. Niet om de organisatie, want die is niet al te best, en zeker ook niet om het geld. De Giro is echter net als bij de mannen speciaal als het om de charme gaat. Alles is roze en er staat over het algemeen ook veel publiek bij de start en finish.

(meer…)

NK blijkt vooral een goede training

Ze eindigde uiteindelijk in de tweede groep, maar ondanks het gebrek aan een mooie uitslag, kon Janneke zaterdag terugkijken op een geslaagd NK. In Ede miste ze in de finale net de eerste groep van dertien rensters die gingen sprinten om de winst. “Ik verwachtte hier ook niet direct voor de winst te rijden, maar ben blij dat de vorm goed is”, vertelt Janneke. “Ik ben naar Italië geweest. Dat was top, maar vraagt wel energie. Hier lag totaal niet mijn piek, maar als je er dan bent wil je toch graag met de groep mee.”

(meer…)

Women’s Tour goed af kunnen sluiten

In Engeland is Janneke ook de laatste drie dagen van de OVO Women’s Tour goed doorgekomen. Nadat het in de eerste drie etappes nog wel even wennen was, ging het vervolgens steeds beter. Haar ploeggenote Lisa Brennauer reed na de derde etappe ook een dag in de leiderstrui. “Het was gaaf om voor Lisa te mogen rijden”, zo kijkt ze daarop terug. “Ik ben ook ontzettend blij met mijn vorm en kijk erg uit naar het NK, maar vooral naar de Giro Rosa.”

(meer…)

Hectische eerste dagen in Women’s Tour

Drie van de zes dagen zijn er alweer voorbij in de OVO Women’s Tour. Het waren de eerste dagen voor Janneke met haar nieuwe team WNT – Rotor Pro Cycling. Daarin was het even wennen en flink aanpoten, maar na de eerste drie etappes is Janneke’s nieuwe ploeggenote Lisa Brennauer wel de leidster in het klassement. “Ik moest er de eerste dag wel even inkomen”, vertelt Janneke. “Maar ik ben super ontvangen door mijn nieuwe ploeg. Het is echt heel leuk.”

(meer…)

Winst bij debuut voor WNT-Rotor

In haar eerste wedstrijd voor WNT – Rotor Pro Cycling was het donderdag direct raak voor Janneke. Op Hemelvaartsdag debuteerde ze voor haar nieuwe team en daarbij greep ze de winst in de Ronde van Lekkerkerk. In het criterium waar de vrouwenwedstrijd de hoofdact is, wist ze solo aan te komen bij de finish, nadat ze bij het ingaan van de slotronde wegsprong bij vluchtgenotes Natalie van Gogh en Claudia Jongerius. “Winnen is winnen, dus ik ben hier blij mee.”

(meer…)

Ontzettend blij met kans bij WNT – Rotor

The word is out; ik heb een nieuw team! De rest van het wielerseizoen rijd ik voor WNT – Rotor Pro Cycling. Voor dat Duitse UCI-team heb ik een contract mogen tekenen voor de rest van dit jaar, waarbij ik tijdens de Lotto Thüringen Ladies Tour voor het eerst voor hen in actie kom. Die zesdaagse etappewedstrijd in het oosten van Duitsland start op dinsdag 28 mei. Ik kijk er ontzettend naar uit om daar in mijn nieuwe kleding aan het vertrek te staan.

(meer…)

Val maakte einde aan finale in Ronde van Drenthe

Hoewel ze goed meedeed en ook een mooie rol speelde in de wedstrijd, is de Ronde van Drenthe voor Janneke zondag niet verlopen zoals ze had gehoopt. In haar thuiswedstrijd kwam ze in volle finale ten val, waarna voor haar de strijd gestreden was. De kleine groep waar ze op dat moment deel vanuit maakte bleef vooruit en streed in de finale om de zege. “Dat was balen”, vertelt Janneke. “Het lijkt er niet op dat ik erg veel aan de valpartij heb overgehouden, hoewel ik wel wat pijntjes heb. Het was vooral een erg vervelend moment.”

(meer…)