Nieuws

Presentatie Ale-Cipollini in Italië en winst mass-start competitie

Het afgelopen weekend was best een bijzondere. Want hoe vaak komt het voor dat je een Nederlandse schaatscompetitie wint, terwijl je op dat moment zelf in Italië zit? Dat gebeurde mij namelijk wel. Ik won het eindklassement van de Nederlandse mass start competitie, die bestond uit drie wedstrijden, zonder dat ik zaterdag in Haarlem deelnam aan de laatste wedstrijd. Helaas kon ik daar niet bij zijn. Dat had echter ook weer een mooie reden. In Italië werd onze wielerploeg Ale-Cipollini met het oog op het seizoen van 2018 gepresenteerd.

(meer…)

Winst in Utrecht uren na flinke strijd in Heerenveen

Twee wedstrijden rijden, in twee verschillende steden en de tweede dan ook nog winnen. Het is Janneke zaterdag gelukt! In Thialf ging ze om 16.45 uur van start in de World Cup mass start, waar ze flink werk deed voor Irene Schouten. Ruim twee en een half uur later klonk opnieuw een startschot. Ditmaal in de vierde wedstrijd van de KPN Marathon Cup, die in Utrecht werd verreden. En daar ging Janneke met de winst aan de haal. Ze was in de sprint de snelste uit een kopgroep van veertien vrouwen.

“Het was vooral goed kijken naar de coaches”, legt Janneke de finale uit. Daarin zat ze aanvankelijk in een kopgroep van zeven, die uiteindelijk nog weer vergroot werd tot veertien vrouwen. “MKBasics zat met drie meiden mee en op een gegeven moment zat ik in een groepje met Merel Bosman van hen. Die gaat hem niet zomaar even winnen en dus zag ik dat ze haar vanaf de kant aangaven om het rustiger aan te doen. Zo kwam het dus ook weer samen. En het was goed letten op die drie meiden, want die konden hun voordeel uitbuiten.”

En dat opletten deed Janneke. “Ik moest zuinig proberen te rijden, maar toch zorgen dat ik overal bijzat. Gelukkig voelde ik me goed en ik had het idee dat ik ook nog wel snelheid in de benen had. Toen ze aansloten begon het spelletje opnieuw en zat ik in de slotronden achter Anne Tauber. Ik kon mooi met haar mee en besloot in de laatste ronde vroeg aan te gaan. Gelukkig haalde ik het. Ik ben heel blij met deze overwinning! Dat ik het kan weet ik en het zat er ook in, maar je moet op een gegeven moment ook die switch maken naar het schaatsen en wat geluk hebben. Dan komt een wedstrijd als deze ook mooi uit. Hij was wat zwaarder en dat is beter voor mij.”

Mass start al in de benen
Janneke had dus al een wedstrijd gereden in de middag. De eerste World Cup mass start leverde het Nederlandse team, waar Janneke samen met Irene Schouten reed, helaas niet het gehoopte resultaat op. Het plan was om voor Schouten te rijden en dat ging ook lang goed, maar in de slotronde kwam de sprintster klem te zitten. Daardoor moest ze van te ver komen om in de eindsprint nog een podiumplaats binnen te halen. Ze eindigde als vierde, waar Janneke zelf nog een punt pakte in een tussensprint en tiende werd.

“Ik heb mijn werk gedaan”, keek Janneke na afloop van de mass start terug. “Wegrijden is erg lastig in een wedstrijd als deze, maar proberen kan altijd. Mijn taak was in ieder geval om de koers hard te maken en dat heb ik gedaan. Helaas kwam Irene in het gedrang te zitten, waardoor ze niet mee kon doen om de winst. Ze zei zelf dat ze te laat aan ging en een tik kreeg van een Japanse schaatsster.”

Om überhaupt mee te kunnen doen zaterdag, moesten de vrouwen vrijdagavond al een halve finale rijden. Daarin startte Janneke in de eerste heat en die wist ze door een solo aanval te winnen. “Daarin koos ik voor de aanval”, vertelt ze. “En dat bleek slim te zijn. Ik ben blij met hoe het daar gisteren ging.”

Geen resultaat na gooi en smijtwerk in Thialf

Het kan niet iedere wedstrijd feest zijn. Dat bleek zaterdagavond wel in Thialf, waar Janneke de derde wedstrijd om de KPN Marathon Cup reed. Na heel wat geduw en getrek kwam ze in de slotronden niet meer in het stuk voor. “Helaas geen resultaat, maar ik ben blij met de vorm”, haalt ze toch wat positiefs uit de wedstrijd. “Ik heb nieuwe ijzers getest en die bevielen super. Als team hebben we ook geprobeerd om de wedstrijd hard te maken, maar helaas had dat weinig effect en werd het een massasprint.”

(meer…)

Tweede plaats bij marathon in Leeuwarden

Achter Fransesca Lollobrigida is Janneke zaterdagavond, in Leeuwarden, tweede geworden in de tweede wedstrijd om de KPN Marathon Cup. De wedstrijd eindigde in een massasprint, waarin de Italiaanse zich de snelste toonde. De marathon was de eerste van twee wedstrijden die Janneke dit weekend rijdt. Zondag komt ze in Thialf ook in actie op de mass start. Die wordt na afloop van de NK afstanden verreden en is belangrijk voor plaatsing voor de World Cup wedstrijden.

(meer…)

Strijden om ereplaatsen in eerste marathon

Met een zevende plaats in Amsterdam is Janneke nu ook begonnen aan het marathon seizoen. Waar een kopgroep van vijf schaatssters het peloton dubbelde, streed ze op de Jaap Eden Baan in de finale alleen nog om de ereplaatsen. “Ik had niet de benen die ik normaal heb”, zo vertelt Janneke. “Voorin blijven schaatsen is dan ook lastig voor mij, omdat ik vermoeid ben. Helaas bleef die kopgroep vooruit en was de wedstrijd voor een groot deel gelopen toen zij het peloton op een ronde hadden gezet.”

(meer…)

Na mass start winst nu ook in actie op NK

Een maand na haar debuut bij de WK wielrennen heeft Janneke alweer twee overwinningen op de mass start achter haar naam staan. Daarvan boekte ze vrijdag de tweede en dat was een belangrijke. Ze plaatste zich namelijk voor de mass start die volgende week zondag tijdens de NK afstanden in Heerenveen verreden wordt. “Daar ben ik blij mee, want daar wordt duidelijk wie naar de World Cup wedstrijden gaan.” Deze zaterdag komt Janneke opnieuw in actie. In Amsterdam staat de eerste marathon van het seizoen op het programma.

(meer…)

Aanvallend op WK en aandeel in wereldtitel

Zelf speelde ze een prominente rol in de finale van de koers en uiteindelijk greep landgenote Chantal Blaak de wereldtitel. Janneke kan dus wel stellen dat haar WK-debuut succesvol was. Zelf kwam ze in Bergen in het flink uitgedunde peloton over de streep, op een 25e plaats in de uitslag. “Het was super gaaf om hier te mogen rijden”, vertelt Janneke na de finish. “Zelf had ik graag verder in de finale er ook nog bij gezeten, maar het is goed afgelopen. We hebben gewonnen. Ik ben blij voor Chantal!”

(meer…)

Vooruitblik WK: “Wij zijn sterk in de breedte”

Bergen, het is de regenachtigste stad van Europa. Maar het is ook het decor van de wereldkampioenschappen wielrennen. Daarbij is Janneke één van de deelnemers. Zaterdag wordt de wegwedstrijd voor vrouwen verreden en maakt ze haar WK debuut. “Ik kijk er ontzettend naar uit”, vertelt Janneke. “Voor mij is deelnemen aan de WK een droom die uitkomt. Tot nu toe is dit seizoen erg mooi geweest, waarbij ik een mooie stap heb gezet. Ik hoop dat ik het een passend einde kan geven met een wereldtitel voor iemand uit het Nederlandse team.”

(meer…)

Solo niet opgewassen tegen ploegenspel

Na haar overwinning zaterdag in de eerste etappe, begon Janneke zondag als leidster in meerdere klassementen aan de tweede en tevens laatste etappe in de Giro di Toscana. Aan het einde van de rit stond ze echter met lege handen. Waar Cervelo-Bigla met een sterk team naar de Italiaanse driedaagse kwam, moest Janneke het bergop vrijwel allemaal alleen opknappen. En daar konden de rensters van de Zwitserse ploeg gebruik van maken. Ashleigh Moolman won namens dat team de rit en het eindklassement. Janneke finishte als vijfde in de etappe en vierde in het klassement.

(meer…)

Winst in eerste etappe Giro di Toscana

Nog geen week nadat Janneke in de Boels Ladies Tour haar eerste overwinning in een UCI-wedstrijd boekte, heeft ze haar tweede zege ook al binnen. Ze heeft zaterdag de eerste etappe in de Giro di Toscana gewonnen. Aan die koers begon ze vrijdagavond al met een vierde plek in de proloog. In de finale van de rit reed ze op de slotklim weg met Ashleigh Moolman-Pasio, de eindwinnares van vorig jaar, en Maria Confalonieri. Vervolgens wist ze hen na de afdaling in de sprint voor te blijven. Janneke is ook de nieuwe leidster.

(meer…)