Nieuws

Aanvallend op WK en aandeel in wereldtitel

Zelf speelde ze een prominente rol in de finale van de koers en uiteindelijk greep landgenote Chantal Blaak de wereldtitel. Janneke kan dus wel stellen dat haar WK-debuut succesvol was. Zelf kwam ze in Bergen in het flink uitgedunde peloton over de streep, op een 25e plaats in de uitslag. “Het was super gaaf om hier te mogen rijden”, vertelt Janneke na de finish. “Zelf had ik graag verder in de finale er ook nog bij gezeten, maar het is goed afgelopen. We hebben gewonnen. Ik ben blij voor Chantal!”

(meer…)

Vooruitblik WK: “Wij zijn sterk in de breedte”

Bergen, het is de regenachtigste stad van Europa. Maar het is ook het decor van de wereldkampioenschappen wielrennen. Daarbij is Janneke één van de deelnemers. Zaterdag wordt de wegwedstrijd voor vrouwen verreden en maakt ze haar WK debuut. “Ik kijk er ontzettend naar uit”, vertelt Janneke. “Voor mij is deelnemen aan de WK een droom die uitkomt. Tot nu toe is dit seizoen erg mooi geweest, waarbij ik een mooie stap heb gezet. Ik hoop dat ik het een passend einde kan geven met een wereldtitel voor iemand uit het Nederlandse team.”

(meer…)

Solo niet opgewassen tegen ploegenspel

Na haar overwinning zaterdag in de eerste etappe, begon Janneke zondag als leidster in meerdere klassementen aan de tweede en tevens laatste etappe in de Giro di Toscana. Aan het einde van de rit stond ze echter met lege handen. Waar Cervelo-Bigla met een sterk team naar de Italiaanse driedaagse kwam, moest Janneke het bergop vrijwel allemaal alleen opknappen. En daar konden de rensters van de Zwitserse ploeg gebruik van maken. Ashleigh Moolman won namens dat team de rit en het eindklassement. Janneke finishte als vijfde in de etappe en vierde in het klassement.

(meer…)

Winst in eerste etappe Giro di Toscana

Nog geen week nadat Janneke in de Boels Ladies Tour haar eerste overwinning in een UCI-wedstrijd boekte, heeft ze haar tweede zege ook al binnen. Ze heeft zaterdag de eerste etappe in de Giro di Toscana gewonnen. Aan die koers begon ze vrijdagavond al met een vierde plek in de proloog. In de finale van de rit reed ze op de slotklim weg met Ashleigh Moolman-Pasio, de eindwinnares van vorig jaar, en Maria Confalonieri. Vervolgens wist ze hen na de afdaling in de sprint voor te blijven. Janneke is ook de nieuwe leidster.

(meer…)

Goede start met vierde plaats in proloog Toscane

In Italië is Janneke vrijdagavond goed aan de driedaagse Giro di Toscana begonnen. Achter een sterk drietal van Cervelo-Bigla eindigde ze als vierde in de proloog. Die ging over een afstand van 2,2 kilometer. Janneke had daar 2.58 minuten voor nodig, waarmee ze vijf seconden toegaf op de Duitse winnares Lisa Klein. “Een mooie start”, zo vond Janneke na afloop zelf ook. “Ik maakte in één bocht een klein foutje, maar buiten dat was dit gewoon een goede proloog van me. Ik heb geen risico’s genomen in de bochten en ben verder vol gas gegaan.”

(meer…)

Winst in slotrit Boels Ladies Tour

Met een knappe solo in de finale, na heel lang aan de leiding te hebben gereden in een kopgroep, heeft Janneke zondag de slotrit in de Boels Ladies Tour gewonnen. Ze sloot vijf kilometer voor de finish samen met Lucinda Brand aan bij Kasia Niewiadoma, die eerder was weggereden uit een kopgroep van acht rensters. Vervolgens ging Janneke er direct vandoor, waarop de andere twee geen antwoord meer hadden. Zo kwam ze met een voorsprong van een halve minuut solo aan op het Tom Dumoulin Bikepark in Sittard.

(meer…)

Massasprint na aanvallen zonder succes

Met de frustratie van de lekke band in de tijdrit nog een beetje in het achterhoofd, heeft Janneke zich in de vierde etappe van de Boels Ladies Tour vrijdag weer getoond. Ze ging in de aanval, mede om de andere teams met sprinters te verrassen en aan het werk te zetten. Zij waren echter bij de les en dus hadden de aanval weinig kans van slagen. De 121 kilometer lange etappe liep dan ook uit op een massasprint. Daarin was Lisa Brennauer net iets sneller dan Janneke’s teamgenote Chloe Hosking.

Leegloper speelt vervelende rol in tijdrit

Hoewel ze meerdere mooie uitslagen heeft neergezet, heeft het Janneke lang niet altijd meegezeten dit seizoen. Helaas bleek donderdag weer zo’n moment. In de individuele tijdrit over 16,9 kilometer wilde ze zich graag tonen, maar een leeglopende band gooide roet in het eten. “Dat heb ik weer”, zuchtte Janneke na afloop. “Ik had echt verwacht hier een goede tijd neer te kunnen zetten, want ik voelde me gewoon echt goed vandaag.”

(meer…)

Na rustige dag focus op tijdrit

Voor Janneke stond er in de tweede etappe van de Boels Ladies Tour woensdag weinig op het spel. Ze finishte in het peloton, waar Kirsten Wild de massasprint won. “Het was een vrij saaie etappe, met drie meiden vooruit en het peloton dat er vrij rustig achter reed en controleerde”, kijkt Janneke terug. “Maar dat kon je ook verwachten vandaag. Er stond weinig wind en het was ook droog tijdens de koers. Die meiden waren dan wel weg, maar eigenlijk was het wel duidelijk dat dat niet ging lukken.”

(meer…)

Kop is eraf in Boels Ladies Tour

Met een 21e plek in de proloog is Janneke dinsdag goed begonnen aan de Boels Ladies Tour. In de 4,3 kilometer korte tijdrit staken Annemiek van Vleuten en Ellen van Dijk boven de rest uit. Achter hen waren de verschillen echter klein. “Die 21e plek van mij had ook een 15e plaats kunnen zijn”, vertelt Janneke. “Dat had natuurlijk een stuk anders geleken. En dat verschil is maar één tel.”

(meer…)