Omloop Het Nieuwsblad loopt uit op pechdag

Dat de uitslag van een koers lang niet altijd alles zegt over de benen van de dag, werd Janneke zaterdag goed duidelijk. In de Omloop Het Nieuwsblad finishte ze nog in de derde groep, maar zonder pech had er veel meer ingezeten. “Al na veertig kilometer zat ik net achter een valpartij, waarbij ik met de voeten uit de pedalen moest om er voorbij te gaan. Maar dat viel eigenlijk wel mee ten opzichte van dat wat daarna gebeurde. Ik reed door een kuil, waarna iemand tegen mijn derailleur reed. Daarbij blokkeerde mijn rem.”

Met de rem erop, moest Janneke vervolgens een heel stuk doorrijden. “Het duurde een kilometer of twintig voor de ploegleiding bij me kon komen. Je moet op zo’n moment wel doorrijden, want het hele peloton ligt op een lint. De ploegleider kan dan erg moeilijk naar voren rijden en wacht je, dan is de kop van de koers sowieso gevlogen. Maar twintig kilometer doorrijden op een fiets die constant remt, is eigenlijk niet te doen.”

Uiteindelijk kreeg Janneke een nieuwe fiets en vond ze zichzelf nog altijd redelijk voorin de wedstrijd terug. “Dan ben je alleen al zoveel krachten verloren. Dat is gewoon zonde. Ik zat nog wel in die groep, maar daar gaat het eigenlijk niet meer om.” Toch kan Janneke ook nog het positieve uit de koers halen: “Ik voelde me ontzettend sterk vandaag. De vorm is goed en dat heb ik ook mee kunnen nemen uit Australië, maar bij fietsen komt ook een beetje geluk kijken. Vandaag was dat niet aan mijn zijde.”

Zondag heeft Janneke alweer een nieuwe kans. Dan rijdt ze de Omloop van het Hageland. Die is vanaf 13.15 uur via een livestream te volgen.