Ook in Valencia progressie getoond

Er zit alweer een wielerkoers op voor Janneke. In de afgelopen vier dagen reed ze de Spaanse etappekoers Setmana Ciclista Valenciana. Daarin eindigde ze uiteindelijk als elfde in het eindklassement, waarbij Team BikeExchange zondag de koers ook nog afsloot met een etappezege voor Urska Zigart. Janneke haalde er bovenal zelf een goed gevoel uit. “In Luik-Bastenaken-Luik had ik al zo’n gevoel van ‘hier ben ik weer’ en nu heb ik opnieuw een stap gezet.”

De Spaanse vierdaagse zag het klassement al grotendeels gemaakt worden op de openingsdag. Daarin reed Annemiek van Vleuten solo naar de zege. Janneke zat in het groepje achter haar. “Daar zat ik ook al goed mee, al had de uitslag misschien wat beter gekund die dag. Gisteren was vooral een mooie dag voor ons, met een overwinning voor Urska en ook een tweede plaats voor Arianna. Dat mocht ook wel na zaterdag, want toen hadden we veel pech. Eerst lagen er al drie van onze rensters bij een massale valpartij en vervolgens viel onze sprinter Arianna in de laatste kilometer. Daar verloor ik ook tijd. Dat was zonde met het oog op het klassement, maar ook vreemd, want ze hadden gewoon iedereen dezelfde tijd moeten geven.”

Zondag ging de slotrit onder meer over de ruim zeventien kilometer lange klim Alto de Tudons. “Mijn benen waren echt nog heel goed, maar ik had wat meer actie verwacht. Toen de koers wel een beetje los brak kon ik met de zeven beste rensters omhoog. Het was goed om te zien dat ik toen nog bij rensters als Annemiek en Mavi Garcia zat. Ik merk dat ik goed mee kan bij de toppers en dat geeft vertrouwen met het oog op de komende weken.”

Spanje en Duitsland
In die komende weken heeft Janneke nog een mooi programma. Dat begint met nog een aantal wedstrijden in Spanje. “De komende anderhalve week staan er vier eendaagse wedstrijden gepland en daarna is de Vuelta a Burgos. Er komen nu ook wat meer rensters van ons team invliegen, waardoor we kunnen wisselen qua samenstelling. Ik rijd donderdag de Emakumeen Naffaroako Klasikoa, daarna op zondag de Gran Premio Ciudad de Eibar en vervolgens dinsdag Durango-Durango. Burgos rijd ik niet, maar ik start op 25 mei met de Nederlandse selectie in de zesdaagse Thüringen Ladies Tour.”

Nieuw schaatsteam
Hoewel de lente zijn intrede inmiddels heeft gedaan en Janneke in Spanje in flink warme temperaturen reed, is er ook nog schaatsnieuws. Janneke gaat komende winter namelijk schaatsen voor PTH Groep / Schaatsshop Drenthe. “Ik wilde graag de vrijheid als het gaat om mijn programma in de winter”, vertelt Janneke. “Dat krijg ik hier en daarbij vind ik het een leuk concept, een Drents team met lokale sponsors. Dat spreekt mij erg aan. Ik blijf schaatsen omdat ik daar plezier uit haal. Het spelletje is leuk, net als in het wielrennen. Daarnaast hoop ik bij PTH Groep / Schaatsshop Drenthe mijn ervaring over te brengen en ik hoop Arianna Pruisscher te helpen in de sprints, want dat kan ze goed. Uit die dingen haal ik voldoening.”