Portugal, Groningen, Spanje

Een wereldreis is het niet, maar het zal sommige mensen toch wel opvallen. De afgelopen weken zat ik in Portugal, dit weekend schaatste ik in Groningen en nu ik dit schrijf zit ik in het vliegtuig naar Spanje. Daar ga ik twee weken in Calpe trainen. Dat is mijn laatste trainingsblok in het buitenland, in aanloop naar het wielerseizoen. Mijn eerste wedstrijd zal op 24 februari de Omloop Het Nieuwsblad zijn.

Tijdens die trainingen in het buitenland werk ik vooral aan de duur. Dat doe ik dan uiteraard door veel uren op de fiets te maken en dat met een lage hartslag. De intensieve trainingen pak ik voor een groot deel nu wel met het schaatsen, omdat de trainingen op de schaats ook wat intensiever zijn en ik natuurlijk ook wedstrijden schaats.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Zo kwam het dus ook dat ik na tien dagen trainingskamp met de KNWU selectie in Portugal, vlak voor het afgelopen weekend terugkwam in Nederland en zaterdag alweer een marathon schaatste in Groningen. Die combinatie is voor mij gelukkig niet lastig. Het schaatsen pak ik gelukkig altijd snel op. Schaatsen verleer je ook niet zomaar. De snelheid verlies je wel, maar voor mij is het ook puur een training voor het fietsen.

En gelukkig ging het met zaterdag nog niet slecht af ook. Helaas was de wedstrijd vijftig meter te lang. De marathon ging gewoon goed en ik reed gemakkelijk. Ineke Dedden had het peloton op een ronde gezet en ging winnen. Zelf reed ik dertien ronden voor het einde ook solo weg. Ik hield lang stand, maar helaas werd ik op vijftig meter van de finish teruggepakt. Dat was wel jammer.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Na zo’n drie dagen Nederland ben ik nu in Spanje. Het trainingskamp in Portugal deed ik met de KNWU selectie. Daar waren voornamelijk de jongere talenten aanwezig, maar ik wist dat ze gingen en heb gevraagd of ik mee kon. Bij een eerder trainingskamp kon ik dat helaas niet, omdat ik toen voor het schaatsen in Calgary en Salt Lake City zat. Ik ben blij dat ik de kans kreeg om nu mee te gaan, want voor mij is het ideaal dat ik daar kon trainen en nu naar Spanje kan.

Van de andere kant had ik nu ook graag in Australië gezeten. Het is daar weliswaar heel warm, maar daar wen je wel aan. Ik heb daar vorig jaar een super tijd gehad en had dat graag weer mee willen maken. Maar hoe dan ook; trainen in twintig graden werkt voor mij nu het beste en in Nederland is het toch wat kouder. Ik ga hier hard aan het werk om de basis nog wat te versterken en over een maand klaar te zijn voor de opening van het wielerseizoen.

Janneke