Sterk gereden in zeer lastige klimtijdrit

Voor onder andere voormalig wereldkampioene tijdrijden Linda Villumsen en met een tijd waarmee ze in de buurt bleef van een flink aantal wereldtoppers, is Janneke dinsdag netjes twaalfde geworden in de tijdrit van de Giro Rosa. Dat was niet zomaar een rit tegen het uurwerk. In de tijdrit van 12.7 kilometer waren twee zware beklimmingen opgenomen. Er moesten op de slotklim zelfs hele stukken van rond de 20% stijgingspercentage gereden worden. “Het was afzien en erg lastig om in te delen”, vertelt Janneke.

Maar lastig of niet, ze reed zelf sterk. “Ik ben erg blij met de uitslag. Het gevoel was goed en het resultaat mag er ook zijn, hoewel er natuurlijk wel wat puntjes waren die beter konden. Vooraf hoopte ik wel om in de top vijftien te finishen, omdat ik daar voor mijn gevoel qua klimmen ook wel tussen hoor. Het is mooi dat dat gelukt is. Maar het was ook niet alleen klimmen. Er zaten ook vlakke delen in en een linke afdaling, waarin er ook een paar onderuit zijn gegaan. Daar heb ik in ieder geval geen risico’s genomen.”

Al voor de tijdrit had Janneke een goed gevoel en hoopvolle verwachtingen. “Met het los fietsen van de benen voelde ik vanochtend dat de benen goed waren. Daarna hebben we een verkenning van het parcours gedaan en toen dacht ik al dat dit wel wat voor mij zou zijn. Het leek erg zwaar, maar dat zou het voor iedereen zijn. En dat was het ook! Een lastige tijdrit om in te delen.”

Klassement
Dankzij haar twaalfde plaats is Janneke in het klassement gestegen naar plaats vijftien. Ze verloor tot nu toe eigenlijk vooral tijd in de ploegentijdrit, waar Ale-Cipollini niet verder kwam dan de zestiende plek. De Giro Rosa duurt nog tot en met aanstaande zondag, waarbij nog een aantal erg lastige etappes op het programma staan.

Foto: Sportfoto.nl