Toewerken naar piek in april en mei

Met in totaal drie koersen was het nog een kort blokje, maar mijn eerste blok koersen zit erop. Nadat ik eerder de Strade Bianche en GP Oetingen al reed, stond ik zondag aan de start van de Trofeo Alfredo Binda. Daar reed ik een goede koers, waarmee ik nu verder kan. Via een trainingsblok in Spanje ga ik namelijk toewerken naar de maanden april en mei. Mijn eerste piek van het seizoen ligt namelijk in de Ardennenklassiekers en de Spaanse wedstrijden die daarna volgen.

In de Strade Bianche ging het nog niet zo goed, als ik eerlijk ben. Ik moest er echt nog even inkomen. Het was een bewuste keus van mijzelf en de begeleiding om die als eerste wedstrijd van het seizoen te rijden, maar als je er mee wil spelen moet je al hardheid op hebben gedaan. Waar ik andere jaren al wat wedstrijden had gereden en ook het schaatsen achter hand had, waar je toch prikkels hebt en zo makkelijke harde intensiteit pakt, was dat nu niet zo. Ik moest er dus nog wat inkomen en heb daar ook vooral hardheid opgedaan en geknecht.

Hoe dan ook, is het super leuk om weer te koersen met het team. En waar we in Strade misschien nog niet een top resultaat hadden, werd Grace Brown tweede in Nokere Koerse. Daar reed ik zelf dan wel niet, maar dat gaf ons toch allemaal extra motivatie. In de Trofeo Alfredo Binda reed ik gisteren zelf een super koers. Ik moest van het begin af aan werken voor de ploeg, gelijk aan de bak dus. Dat is ook weer goed voor mijn koershardheid. Ik had ook heel goede waardes, zo concludeerden we na afloop. De vorm is zeker goed.

Wat overigens nog wel heel apart was en iets waar ik ook best versteld van stond; er was publiek gisteren. Tijdens de wedstrijd dacht ik er niet echt aan en was ik er niet mee bezig. Dan heb je wel andere dingen te doen. Na de koers besefte ik het me echter wel en ik vond het wel verbazingwekkend. Het is heel apart hoe snel je er eigenlijk ook aan went dat er geen publiek bij kan zijn en van de andere kant ook hoe normaal het dan weer is als ze er wel stond. Dat er ook wel mensen zonder mondkapje waren die dichtbij kwamen of aan de kant stonden te schreeuwen, was dan wel weer bijzonder.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Al met al ben ik blij dat ik deze koers heb gereden en het is ook leuk met de groep, die veelal hetzelfde is. Ze willen vanuit het team zoveel mogelijk blokken met dezelfde ploeg rijden. Dat is deels ook gericht op het type rensters, maar ook door groepen bij elkaar te houden met het oog op corona. Zo houd je de bubbel klein. Op zich is dat hartstikke goed om het zo te doen, al is het wel jammer dat ik daardoor bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen niet zal rijden. Maar er is goed overleg geweest.

Mijn focus ligt rond de Brabantse Pijl, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik en vervolgens de Spaanse koersen vanaf midden mei. Daar ga ik in Spanje nu naartoe werken, waarna ik op 3 april weer naar Nederland vlieg en de Scheldeprijs vier dagen later als eerste koers weer rijd. De eerste dagen zal ik in Spanje na het reizen nog niet heel veel doen, maar daarna doe ik een intensief blok. Dan zijn het veel trainingen van drie tot vier uur, waarbij ik voornamelijk kort intensief werk doe. Dat is gericht op de komende wedstrijden, waarin de klimmen ook niet heel lang zijn.

In april en mei hoop ik dus in topvorm te zijn. Dan wil ik mijn piek laten zien en hoop ik het niveau te halen waarbij ik weer mee kan doen vooraan. We hebben in onze ploeg veel meiden die in dat soort koersen goed zijn. Dat zou een mooi voordeel voor ons kunnen zijn. Tot nu toe hebben we in de wedstrijden steeds één van ons uitgespeeld, maar dan hoop ik dat we echt het spel kunnen spelen, door met meerdere rensters vooraan om de winst te strijden.

Janneke