Van goede week in Thüringen door naar Livigino

Na eerder in de maand in Spanje meerdere koersen te hebben gereden, heeft Janneke mei afgesloten met deelname aan de Lotto Thüringen Ladies Tour. Ditmaal niet met haar ploeg Team BikeExchange, maar met de Nederlandse selectie. Ze stond er aan de start met een doel; “Het was voor mezelf een goede trainingsweek met het oog op de Giro Rosa. Dat was ook hoe ik aan de start stond.” Met onder meer een lange aanval in de vierde etappe, kwam ze echter ook nog in de buurt van succes.

“Het was wel weer even wennen om onderdeel te zijn van de selectie”, kijkt Janneke terug. “We hadden allemaal jonge meiden bij ons en dat was toch wel weer anders dan wanneer ik met mijn eigen team ben. Maar ik vond dat ook juist leuk. Het was deze week ook mijn taak om hen wat bij te leren, ze wat tips te geven en te adviseren. Daarbij kon ik in de koers voor eigen kansen gaan. Dan merk je wel dat je als team wat body mist en als een eenling rijdt, maar dat was voor deze koers ook helemaal goed.”

De zesdaagse etappekoers in het oosten van Duitsland is zeker geen gemakkelijke. Het is er nooit vlak en daarbij hadden de rensters het ook niet getroffen met het weer. “Alleen de laatste dag heeft het niet geregend. Dat was wel jammer. Maar ik heb lekker gekoerst hoor. Met de begeleiding van Team BikeExchange had ik afgesproken dat ik een rit uit zou kiezen waar ik wat dieper zou gaan. Dat was de rit van Dottendorf, waar ik lang mee was met de kopgroep. Die leek goed voor mij. Achteraf was de derde rit, met een lange klim, echter nog meer geschikt. Daar voelde ik me op mijn best en reed ik uiteindelijk ook naar mijn beste uitslag van de week.”

Sterker geworden
Op de slotdag probeerde Janneke het ook nog. “Ik heb veel gedemarreerd en ben ook vaak mee gesprongen, maar dat is wel een nadeel als je alleen aan het koersen bent. Het ‘nekkie’ was er bij de jonge meiden wel een beetje af na zes dagen, maar dat is ook heel logisch. Dit is een pittige koers en het is voor hen knap dat ze hem uit hebben gereden. Zelf kom ik er goed uit uit. Ik voel me top en denk dat ik hier alleen maar sterker ben geworden. Het is fijn om even een etappekoers in de benen te hebben.”

Via Livigno richting deelname Giro
Na afloop van de laatste etappe stapte Janneke zondag direct in de auto en reed ze naar het Italiaanse Livigno. “We gaan nu op hoogtestage met het team, met het oog op de Giro. Daarbij zal ik de eerste dagen even rustig aan doen. Sowieso omdat ik nu natuurlijk net zes dagen gekoerst heb, maar ook om te wennen aan de hoogte. Daarna ga ik me verder voorbereiden. We zijn hier met het team dat ook de Giro gaat rijden, dus we kunnen al mooi op elkaar ingespeeld raken en ook bijvoorbeeld trainen voor de ploegentijdrit. Ik zit hier tot 19 of 20 juni. Aangezien ik vervolgens nog terug moet rijden en ik ook niet eerder weg zou kunnen in verband met een verplichte ploegentijdrit-training, start ik dus ook niet op het NK.”

Foto: Anton Vos