Waaiers bij dertig graden in Giro Rosa

Zondag bleek het al een beetje, maar maandag werd het echt duidelijk; je moet in de Giro Rosa altijd attent zijn. Want ruim dertig graden of niet, het peloton brak maandag in de vierde etappe nadat Boels-Dolmans en WM3 gebruik maakten van de wind. Het kostte de nummer twee van het klassement Annemiek van Vleuten veel tijd. Ze verloor twee minuten. Janneke zat wel mee en finishte in de eerste groep, waar haar ploeggenote Chloe Hosking naar een tweede plaats sprintte achter Belgisch kampioene Jolien D’hoore.

“In het begin van de koers ging het even hard, maar eigenlijk werd er vervolgens lange tijd relaxed gereden”, kijkt Janneke terug. “Maar dat bleek stilte voor de storm. WM3 en Boels-Dolmans hadden voor de koers blijkbaar afgesproken om ergens vol door te trekken en dat deden ze dan ook met nog zo’n veertig kilometer te gaan. Gelukkig zaten wij met onze helemaal ploeg mee toen het peloton brak.”

Toch moest ook Janneke even alle zeilen bijzetten. “Chloe en ik zaten wel wat ver van achteren op dat moment, waarna ik haar naar voren heb gebracht. Daarna lag de snelheid constant hoog. Annemiek bleek in de tweede groep te zitten en dus reden die andere ploegen door. Voor Chloe was dat gunstig. Zij houdt van sprints waarbij de snelheid hoog lag. Ik heb geprobeerd haar bij te staan waar dat mogelijk was. Daarbij leken we de beloning te krijgen, want Chloe dacht eerst dat ze won. De finishfoto wees echter uit dat D’hoore haar toch nipt voorbleef.”