Winst in ploegenklassement Giro Rosa

De Giro Rosa zit er op. Na tien dagen wedstrijd heeft het peloton Udine bereikt, de finishplaats van de tiende etappe. Daar reed Marianne Vos zondag naar haar vierde etappezege, terwijl Annemiek van Vleuten de eindzege voor zicht opeiste. Voor Janneke en haar teamgenotes was er echter ook feest. “Het doel vandaag was om de eindzege in het teamklassement binnen te halen. Dat is gelukt en we mochten dus met zijn allen het podium op.”

Twee etappes moesten er nog verreden worden na de vorig update op deze site. Zaterdag een vlakke rit met een zeer zware slotklim en zondag een vlakke slotrit, die aan de finish dan weer niet zo vlak bleek. “Gisteren ging het voor mij wel goed”, kijkt Janneke terug. “Ik heb geprobeerd om zoveel mogelijk energie te sparen voor de finale. Daar aangekomen heb ik Ane en Erica afgezet bij de klim en dat ging ook perfect. Op het eerste deel van de klim begon eerst Sunweb het tempo hoog te houden. Toen Annemiek eraan ging trekken kon ik niet meer mee.”

Waar Ane Santesteban en Erica Magnaldi zevende en achtste werden in de etappe, moest ook Janneke doorrijden. Alles met het oog op het teamklassement. “Ik heb alles gegeven op de klim, maar merkte wel dat ik er nog net wat te vroeg af moest, waardoor ik eerst met twee anderen en later alleen kwam te zitten. Op het laatst was het ook echt mega steil. Ik kan wel omhoog, maar ben niet direct echt een klimmer. Tel daar bij op dat ik niet de beste voorbereiding heb gehad en dus nog wat hardheid mis, waardoor ik nu niet meekon met de top. Maar ik denk dat ik niet ontevreden mag zijn. Ondanks het werk dat ik voor de ploeg heb gedaan, reed ik toch nog een goede klim.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Teamklassement binnenhalen
Zondag zou het aan de sprinters zijn. Het werd ook min of meer een massasprint, maar dan wel op een soort kasseienheuvel. “Het was een vrij gevaarlijke finale”, vertelt Janneke. “We hadden vandaag de taak om het ploegklassement binnen te slepen. Er waren veel demarrages en het was een heel snelle wedstrijd. Ik voelde me niet super goed en het was ook echt wel veel lastiger dan we hadden gedacht, want op het einde was het echt wel steil. Ik wist ditmaal nog wel als tweede van het team te finishen, met Ane vlak achter me. Daardoor haalden we het teamklassement dus binnen.”

Het team, dat was ook de kracht deze Giro Rosa. “Ik heb hier echt een leuke koers gereden en het erg gezellig gehad met het team. We voelden elkaar goed aan. Iedereen weet wat zijn taak is en dat werd goed uitgevoerd. Ook is de begeleiding top geregeld, waardoor je wel kunt zien dat het een professionele ploeg is. Daarbij is de sfeer goed. Als het serieus moet, dan zijn we dat, maar een lolletje kan ook. Dat is de manier waar ik het beste onder presteer.”

La Course en Spanje
Met de Giro Rosa nu achter de rug, is Janneke nog een aantal dagen in Italië, voor ze naar Frankrijk reist. “Daar rijden we vrijdag La Course. Als die erop zit ga ik weer even naar huis, om vervolgens naar Spanje te gaan. Daar rijd ik op 30 juli eerst de Emakumeen Nafarroako Klasikoa, dan twee dagen later de Clasica Femenina Navarra en tot slot op 3 augustus de Donostia San Sebastian Klasikoa, die voor ons voor het eerst op de kalender staat.”

Foto’s: Sportfoto.nl / Arne Mill