Aanvallen en plezier in marathon vierdaagse

Vier dagen strijden op de schaats, telkens op een andere baan. Voor Janneke en de rest van het peloton stond de afgelopen vier dagen de Trachitol Trophy op het programma, een vierdaagse met marathons in achtereenvolgens Breda, Utrecht, Hoorn en Groningen. Daarin toonden Janneke en haar ploeggenotes van Team Speelman-Haak zich nadrukkelijk. “Als team hebben we ons echt goed laten zien”, kijkt Janneke terug. “Zelf heb ik ook met plezier in de rondte gereden.”

De slotwedstrijd in Groningen was zondag wel een toonbeeld. Met Loes Adegeest zag Janneke een ploeggenote zelfs bijna winnen. Zij werd pas net voor de finish achterhaald door het sprintende peloton, waarbij Irene Schouten voor de vierde dag op rij de winst pakte. Janneke: “Ik had zelf nog op een betere uitslag gehoopt, maar ik kreeg in de op één na laatste bocht een flinke duw en was daarna kansloos. Het is jammer dat Loes het net niet haalde.”

Want Adegeest haalde het inderdaad net niet. Mede doordat Janneke ook nog mooi afstop werk deed, kon ze lang vooruit blijven. “Ik probeerde eerste zelf te demarreren”, kijkt Janneke terug. “Maar dan zitten ze toch echt direct achter me. Loes had vervolgens een perfecte aanval met zo’n zes ronden te gaan. Ik voelde dat Carien Kleibeuker, die voor Irene werkte richting de sprint, niet zoveel snelheid meer had. Daarom dacht ik; ik ga er nog wel even overheen. Dat hielp wel even. En beter het zo proberen dan niet, want de rest deed deze vier dagen eigenlijk niets. Het leek wel of ze zich alle dagen naar de slachtbank lieten rijden, want Irene is in de sprint veruit de sterkste.”

Puppie
Heel veel wedstrijden schaatste Janneke nog niet dit seizoen en in deze vier dagen merkte ze dan ook dat ze nu echt beter werd. “Nu ik meer ijs pak merk ik dat ik beter en beter word. Ik sta stabieler op de schaats en maak meer snelheid. Het is jammer dat we geen podiumplek hebben kunnen halen, maar ik vind het leuk dat we zo als team reden. Vandaag zaten we ook met drie op achttien in de kopgroep. Met Janet Beers hebben we ook een heel jonge ploeggenote. Het is leuk om te zien dat zo’n ‘puppie’ ook goed meedoet. Dat gaat nog een mooie naam voor de toekomst worden.”

Naar Spanje
Janneke verlaat nu het ijs. Ze zal er deze winter nog op terugkeren, maar hoeveel dat nog zal zijn is de vraag. “Morgen vertrek ik naar Spanje voor een trainingskamp van een kleine maand. Daarna wil ik graag nog het NK marathon rijden. Die is in Groningen en dat is extra leuk. Buiten dat is het even kijken of ik nog meer rijd. Dat hangt ook af van het programma op de fiets, waarbij ik in ieder geval ook met Team Sunweb op trainingskamp zal gaan in januari.”