Aanvallend op WK en aandeel in wereldtitel

Zelf speelde ze een prominente rol in de finale van de koers en uiteindelijk greep landgenote Chantal Blaak de wereldtitel. Janneke kan dus wel stellen dat haar WK-debuut succesvol was. Zelf kwam ze in Bergen in het flink uitgedunde peloton over de streep, op een 25e plaats in de uitslag. “Het was super gaaf om hier te mogen rijden”, vertelt Janneke na de finish. “Zelf had ik graag verder in de finale er ook nog bij gezeten, maar het is goed afgelopen. We hebben gewonnen. Ik ben blij voor Chantal!”

Lange tijd reden drie rensters aan de leiding, met daarbij namens Nederland Amy Pieters. Nadat zij gegrepen waren kwam de eerste serieuze aanval van de Britse Dani King, op 35 kilometer van de finish. “Met haar sprong ik mee”, kijkt Janneke terug. “Toen waren we al bezig met ons plan, de koers hard maken. Zelf kwam ik pas heel laat echter lekker in de wedstrijd, maar met die aanval kon ik goed mee. We kregen nog twee rensters mee, waardoor we met vier rensters vooruit waren.”

Achter het groepje van Janneke werd niet gewacht. Op de lastige beklimming in het midden van de 19,1 kilometer lange omloop trok Anna van der Breggen door. “Ik hoorde dat die meiden op de klim naar ons groepje toe konden rijden. Daar was ik wel op voorbereid, maar ik hield wel een beetje het tempo erin, want ik dacht; dan ben ik er in ieder geval nog bij. Met drie kun je immers meer dan met twee.”

‘Drie op dertien is niet verkeerd’
Zo gebeurde het vervolgens ook. Van der Breggen kreeg een aantal rensters mee, waaronder Van Vleuten, en zo bestond de groep van Janneke plots uit dertien renster. “Als je er dan met drie rensters bij zit, dan is dat niet verkeerd. In die groep werd echter niet doorgereden en vervolgens kreeg ook ik in mijn oortje te horen dat ik niet meer door hoefde te rijden. Maar toen had ik al wel veel werk gedaan. Achteraf is dat gewoon zonde, maar zoals gezegd is het goed afgelopen.”

Lang seizoen
Aan een mooi wielerseizoen komt zo een einde. Een lang seizoen ook, want Janneke begon al in januari met koersen en reed vanaf de voorjaarsklassiekers op een korte periode vrijwel wekelijks één of meerdere wedstrijden. “Nu merk ik ook wel dat het beste eraf is. Ik ben heel erg moe en de laatste tijd heb ik zere benen en wat blessures. Ik ben gewoon op. Dat is misschien een leermoment, maar ik wist voor dit seizoen ook gewoon niet dat het door het jaar heen zo goed zou lopen.”

Foto: Sportfoto.nl