Bergtrui na vreemde finale in Noorwegen

Na drie van de vier dagen koers in de Ladies Tour of Norway, heeft Janneke de bergtrui om haar schouders. In de tweede etappe wist ze bij de enige bergsprint van de dag de winst te pakken, waardoor ze in punten gelijk kwam met Rossella Ratto. Maar omdat Janneke er in het algemeen klassement beter voorstaat dan die Italiaanse, is ze nu de leidster in het bergklassement. En er viel meer te vieren, want Janneke’s ploeggenote Chloe Hosking won zaterdag de etappe in een massasprint.

En toch, de zege van Hosking was eigenlijk niet het verhaal van de dag. Op vijf kilometer van de finish werd een kopgroep van vier rensters, met daarin ook Ratto, namelijk stil gezet. Dat moest ook wel, want de brug over het water bleek op dat moment open te gaan voor een boot. Het peloton sloot vrijwel direct aan en doordat de regels voorschrijven dat de kopgroep alleen de voorsprong terugkrijgt wanneer die meer dan dertig was, was de hergroepering een feit. Het verschil was op dat moment namelijk twintig tellen. Een aparte situatie, die de rensters in het peloton waarschijnlijk nooit weer mee zullen maken.

“Het was een zenuwachtige rit door de wind”, kijkt Janneke terug. “En op de plaatselijke omlopen was het ook echt behoorlijk gevaarlijk. Zelf had ik in deze rit als doel om de bergsprint te winnen en dat is gelukt. Daar ben ik blij mee. Toen Ratto met dat groepje wegreed ben ik er achteraan gegaan en kwam ik ook in een groepje, maar daarin werd totaal niet samengewerkt. Gelukkig kwam het peloton terug en kwam alles ook bij elkaar. En super natuurlijk dat Chloe vervolgens de etappe wint!”

Schakelfoutje in proloog
Janneke finishte zelf in het peloton tijdens deze tweede etappe, net als vrijdag in de eerste etappe. Daarin reed ze wel attent van voren, wat nodig bleek te zijn. Na de zestigste plaats ontstonden namelijk wat tijdverschillen. En zo steeg Janneke wat in het klassement. In de proloog was ze donderdagavond juist wat tijd verloren. “Die proloog was iets meer dan drie kilometer en ik maakte een schakelfoutje, waarbij ik per ongeluk naar het binnenblad schakelde. Dan verlies je toch heel wat seconden en dat is in zo’n proloog funest.”

Zondag staat de slotetappe gepland in Noorwegen. Althans, deels in dat land. Daarin zijn nog drie bergsprints opgenomen. “Ik hoop dat ik daarin weer de punten kan pakken, zodat ik de bergrui mee naar huis kan nemen.”