De fiets, de fiets en anders vrijwel niets

Voor het eerst in bijna een maand stond ik afgelopen zaterdag weer op mijn schaatsen. In Breda reed ik de marathon, nadat ik een aantal uren eerder geland was op het vliegveld in Eindhoven. Het was de eerste ronden wel even wennen, maar daarna ging het lekker en zat ik halverwege de koers zelfs in een kopgroep van vier meiden. Nadat Roza Blokker het tempo niet meer bij kon houden en Imke Vormeer viel, bleef ik met Iris van der Stelt over en werd het gat op ons gedicht. Daarna trok ik de sprint aan voor Janet Beers. Een mooi begin van een korte terugkeer op het ijs.

Momenteel staat de winter bij mij namelijk in het teken van de fiets. Dat is ook waarom ik de afgelopen weken niet op het ijs te vinden was. Ik zat namelijk drie en een halve week in Calpe. Een heel populair gebied onder wielrenners in deze wintermaanden en dat was te merken ook. Ik kwam er heel veel renners tegen en heb eigenlijk altijd wel samen kunnen trainen. Iedereen zit in hetzelfde plaatsje en de meeste renners vertrekken om 10.00 uur. Je kunt dan linksom of rechtsom, langs de kust rijden of het binnenland in. Dan kom je al snel groepjes tegen.

“Bij een stoplicht kwamen Julian Alaphilippe en een aantal van zijn Quick Step ploeggenoten me achterop”

Dat is ook precies wat mij gebeurde. Bij een stoplicht kwamen Julian Alaphilippe en een aantal van zijn Quick Step ploeggenoten me bijvoorbeeld achterop en zij vroegen me om aan te sluiten. En daarvoor kwam ik bijvoorbeeld collega marathonschaatser Patrick Donker tegen, wiens vader ploegleider is bij Team Stehmann en ook met hen heb ik nog een keer meegetraind. Daarnaast had ik veel contact met Oscar Riesebeek en zaten er meerdere meiden van WNT. Dan spreek je al snel een keer af. Iedereen doet ook een beetje hetzelfde in deze periode, dus dan kan je makkelijk met elkaar trainen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Erg leuk was ook dat Annemiek van Vleuten bij me langs kwam. Ik had zelf een huisje gehuurd in Calpe en ook bewust voor die locatie gekozen, omdat Team Sunweb er ook zit. Bij problemen met bijvoorbeeld de fiets kon ik altijd bij hen aankloppen. Daarnaast hebben ze er ook materialen iggen voor krachttraining, wat ik naast de fietstrainingen ook gedaan heb. Annemiek kwam ook naar Calpe en is vier dagen bij me verbleven. Erg leuk! Ik kan ook altijd weer wat daarvan leren.

“Het Nederlands kampioenschap marathon is 1 januari om 16.00 uur live te zien bij de NOS”

Zo heb ik de afgelopen weken dus echt aan mijn basis gewerkt. Dat doe je door veel uren te fietsen op een lage intensiteit. Met de marathon in Breda had ik vervolgens weer een mooie prikkel en op 1 januari zal ik in Groningen ook het Nederlands kampioenschap marathon schaatsen. Die zal te volgen zijn op televisie, bij de NOS om 16.00 uur. Jullie kijken allemaal toch?

(Tekst gaat verder onder de foto)

Nu is het echter eerst nog even tijd met andere dingen. Gezellig kerst en oud en nieuw vieren met de familie! Dat waardeer je misschien toch nog wel een beetje extra als je veel op pad bent. Want als ik het NK erop heb zitten, ben ik er ook al snel weer vandoor. Op 2 januari vlieg ik naar Berlijn voor de presentatie van Team Sunweb, waarna ik 7 januari naar Gran Canaria reis voor een trainingskamp met de Nederlandse selectie. Na acht dagen daar vlieg ik de 16e vervolgens door naar Calpe voor mijn eerste gezamenlijke trainingskamp met Team Sunweb. Als die week erop zit ben ik weer even thuis en kom het wielerseizoen al snel dichterbij.

Ik hoop dat het een mooi 2019 gaat worden en dat wens ik jullie ook toe. Fijne kerstdagen en een mooie jaarwisseling!

Janneke