Drents wielerweekend als slot van carrière

Komende vrijdag en zaterdag is het zover; dan worden de Drentse Acht van Westerveld en Ronde van Drenthe verreden. Het zijn ieder jaar, normaliter in maart, weer speciale thuiswedstrijden voor Janneke. Ditmaal zijn ze echter nóg specialer. Het zijn immers Janneke’s laatste koersen. “Ik heb geen idee hoe het gevoel na de finish gaat zijn. Ik denk eigenlijk dat het wel meevalt en het besef later komt, als ik normaal gesproken weer moet beginnen met trainen en dan plots niks meer moet.”

Voor Janneke is het al weer even geleden dat ze de keus maakte om te stoppen en haar afscheid aankondigde. “Toen ik de keuze maakte dat ik ging stoppen, merkte ik dat het goed was”, zo zegt ze erover. “Ik kon daarna ook meer genieten van dingen in en rond de koers. En ik vind het vooral heel mooi dat het in Drenthe kan zijn dat ik afscheid neem. Hoe prachtig is het om daar af te sluiten? Zaterdag passeren we ook nog Gieten, mijn geboorteplaats en woonplaats. Dat geeft het nog een extra tintje. Ik merk dat ik in het peloton ook veel reacties krijg en vragen of ik het zeker weet. Dan denk je nog wel eens ‘zal ik toch niet’, maar zeker niet.”

De Ronde van Drenthe is niet alleen Janneke’s laatste koers, maar ook de laatste wedstrijd van de World Tour dit jaar en van een lang seizoen. Het startveld is qua ploegen sterk, maar het is nog wel de vraag welke rensters daadwerkelijk starten. “Ik ben benieuwd wie er allemaal gaan starten en hoeveel rensters nog echt mee kunnen doen in de finale. Dat gaat de koers ook anders maken. Een ploeg als SD Worx zal wel sterk voor de dag komen. Maar het is heel laat in het seizoen en misschien dat sommigen ook wel stoppen na een lang seizoen. Ik hoop wel op droog weer. De wedstrijd is lang en dat gaat het al wel zwaar maken.”

‘Andere koers dan anderen’
Zelf heeft Janneke uitgekeken naar het Drentse wielerweekend. “De Ronde van Drenthe is een andere koers dan veel koersen. Je weet niet heel goed waar het gaat gebeuren. Je hebt de keien en de VAM-berg, maar hebt ook met de wind en het weer te maken. Ik heb geen idee hoe het nu gaat zijn. Het kan heel vroeg al gedaan zijn, maar ook laat. Andere jaren kwamen we ook vaker met een grote groep aan de meet, maar het is ook vaak een afvalkoers geweest. Ik denk dat het een heel open wedstrijd wordt.”

Daar werkt zoals gezegd ook het moment van het jaar aan mee. Door de coronacrisis werden de Drentse koersen immers van het traditionele voorjaar verplaatst naar het slotweekend. “We zitten nu aan het einde van het seizoen. Ik heb geen idee wie er nog fris zijn en wie er nog zin in hebben. En ik denk dat wij ook niet met een volledig team aan de start kunnen komen. Het zal dan ook lastig worden om de koers te maken. Ik denk dat je slim moet rijden. Zelf wil ik nog graag een mooie uitslag rijden. Daar hoort ook een beetje geluk bij. Na lek rijden is het in de Ronde van Drenthe bijvoorbeeld lastig terugkomen. Maar ik ben fit genoeg, dus ga er vanuit dat dat goed komt en ga voor een mooi slot van mijn carrière.”