Geen top uitslag na matte koers op NK

De tweede plaats van vorig jaar evenaarde ze niet, maar toch reed Janneke zaterdag misschien nog wel een beter NK dan in 2016. Ditmaal ontvouwde de koers zich echter anders, waardoor ze in de uitslag uiteindelijk geen rol van betekenis speelde. Ze finishte als zestiende. Drie rensters, uit een kopgroep die aanvankelijk uit vijf bestond, bleven vooruit en streden om de zege. Daarbij trok Chantal Blaak van Boels-Dolmans de Nederlandse titel naar zich toe. Janneke finishte in het peloton dat sprintte om de vierde plek.

Het Nederlands kampioenschap bleek niet de wedstrijd waar ze op hoopte. Lang gebeurde er vrij weinig en het was niet aan Janneke om, als eenling in het peloton, de koers te maken. “Je gaat voor een mooie klassering, maar ik had niet verwacht dat er zo gekoerst zou worden. Of eigenlijk niet gekoerst, want het was een laffe wedstrijd. Er stond best wel veel wind, dus ik denk dat er best wel een mooie koers van te maken viel. Maar als je kijkt naar een team als Sunweb, die moeten hier gewoon winnen. Dat werd ook hun tactiek, dat ze er nog één bij wouden hebben in de kopgroep, maar dat gebeurde gewoon niet.”

De vier grote teams aan de start hadden allen een renster mee bij de vijf vooraan. Maar dat bleek niet voor iedere ploeg de juiste situatie. “Parkhotel ging rijden nadat hun renster gelost was uit de kopgroep.” Dat was echter pas nadat Janneke zelf een aanval had geplaatst. “Op een gegeven moment was het gat zo groot, dacht ik; dan probeer ik zelf maar wat. Meehobbelen naar de finish, daar wordt je ook niet beter van. Dus probeerde ik op de keienklim maar door te trekken. Toen had ik alleen Anna van der Breggen mee en die wou niet met mij rijden, met Chantal in de kopgroep.”

‘Ze wouden niet doorrijden’
Het viel vervolgens niet direct stil, maar een ontsnapping kwam er toch ook niet op gang achter de kopgroep. “Ellen van Dijk probeerde aan te vallen, waarna we los waren met een groepje. Toen hadden ze bij Sunweb drie rensters van voren, maar ze wouden niet doorrijden. Wat ik vreemd vond, want ze hadden Floortje Mackaij van voren zitten en die zou het naar verwachting echt niet winnen van Chantal. Alleen Ellen reed door, maar die anderen niet.”

‘Blij met mijn benen’
En zo bleven drie rensters dus vooruit, waarbij Blaak in de finale wegreed bij uittredend kampioene Anouska Koster en Mackaij. Zij eindigden in genoemde volgorde als tweede en derde. Voor Janneke resteerde ditmaal dus geen podiumplaats, maar ze reist toch met een goed gevoel af naar Italië, waar komende vrijdag de Giro Rosa van start gaat. “Ik was blij met mijn benen. Ze waren eindelijk goed, nadat ze dat de hele week niet waren doordat ik erg veel last had van hooikoorts.”