Hectische eerste dagen in Women’s Tour

Drie van de zes dagen zijn er alweer voorbij in de OVO Women’s Tour. Het waren de eerste dagen voor Janneke met haar nieuwe team WNT – Rotor Pro Cycling. Daarin was het even wennen en flink aanpoten, maar na de eerste drie etappes is Janneke’s nieuwe ploeggenote Lisa Brennauer wel de leidster in het klassement. “Ik moest er de eerste dag wel even inkomen”, vertelt Janneke. “Maar ik ben super ontvangen door mijn nieuwe ploeg. Het is echt heel leuk.”

Het was dus even wennen, zowel in de eerste etappe als de tweede. “De eerste dag regende het en na zo’n tijd afwezig te zijn geweest is het voor mij ook wel weer even wennen in het peloton. Dat was de tweede etappe zeker zo, want toen reden we een criterium en daarin kon ik eerlijk gezegd niets. Dat criterium ging ook rechtsom en dat vind ik echt heel vervelend. Een paar jaar terug hadden we dat in Australië ook en dat is echt niet mijn ding. We reden ook met een mega hoge snelheid en die snelheid is wel wat je mist na zo’n periode zonder koersen.”

Woensdag was de derde etappe en daarin ging het alweer een stuk beter. Helaas hielden enkele valpartijen de wedstrijd in hun greep. “We gingen voor de tussensprints en de eerste sprint hebben we ook netjes aangetrokken voor Lisa”, kijkt Janneke terug. “Het liep heel goed en het was ook een mooi leerproces.”

Twintig minuten wachten
Niets meer aan doen dus, zo zou je zeggen, en dat deed het team ook niet. Het ging echter mis bij een ander team. Janneke: “In aanloop naar de tweede sprint deden we precies hetzelfde. We zaten perfect van voren met de ploeg, reden op links en ik zat in tweede positie. Rechts zat CCC. Eén van hun renster ging onderuit en toen was het één grote valpartij. Ik hoorde wel wat, maar het gebeurde allemaal achter ons, omdat wij al bezig waren met die sprint, die twee kilometer was. Net voor de sprint werd de koers nu geneutraliseerd en hebben we zo’n twintig minuten staan wachten, voordat er weer een ambulance beschikbaar was.”

Daarna werd de koers weer hervat. “Opnieuw beginnen dus en dat is niet leuk, vind ik. Het ging eerst namelijk rust, maar daarna werd het weer net zo hectisch. Er ontstond ook nog weer een valpartij, waar ik zelf ook bij betrokken was. Ik zag het voor me gebeuren en dacht hem te houden, maar toen ik bijna stil stond, werd ik nog van achteren geraakt. Daar heb ik wel een beetje een pijnlijk heup aan overgehouden, maar ik zat snel weer op de fiets. Mijn achterwiel bleek wel aan te lopen, dus ik heb nog een fietswissel gedaan.”

Leiding verdedigen
Janneke kwam vervolgens weer terug in het peloton, waarna de finale losbarstte en een nieuwe massasprint niet te voorkomen bleek. “Daarin heb ik weer geholpen met het sprint aantrekken voor Lisa. Ook op vier kilometer van de streep was er nog een valpartij, ditmaal met één renster, wat wel aangeeft dat het dus hectisch was. Lisa werd tweede in de sprint en staat nu ook eerste in het klassement. Vanaf dag één gingen we ook al voor haar als het om het klassement gaat, dus dat is mooi. Nu gaan we proberen de leiding te verdedigen.”