In 2019 in koers namens Team Sunweb

Ik ga verhuizen. Nee, ik ga niet weg uit Gieten, maar ik ga verhuizen qua ploeg. Na twee jaren voor Alé-Cipollini te hebben gereden, zal ik volgend jaar voor Team Sunweb uitkomen. Naar mijn idee is dat een mooie stap met het oog op het vervolg van mijn wielercarrière en ik ben er dan ook heel blij mee. Dat neemt niet weg dat ik twee heel mooie jaren heb gehad bij Alé-Cipollini. Daarvoor wil ik hen ontzettend bedanken en ik hoop het seizoen nog mooi af te kunnen sluiten met het team.

Als ik kijk naar mijn carrière en mijn leeftijd, denk ik dat dit het moment is om nog een keer een stap als deze te maken. Daarbij is het de tweede keer dat Team Sunweb me benaderde of ik bij hen wilde komen rijden. Dat laat wel zien dat ze me graag willen hebben. Nadat ik in de afgelopen twee seizoenen veel ervaring op heb gedaan in een buitenlands team, wilde ik graag terug naar een ploeg met een Nederlandse basis en ik ben erg blij dat die kans me nu geboden wordt.

Wat ik tot nu toe in het wielrennen vaak gemist heb, ten opzichte van het schaatsen, is de structuur die ik juist in het schaatsen erg gewend ben. Zo gingen we bij het schaatsen samen op trainingskamp, maar werd er ook tijdens het seizoen nog veel samen getraind. Dat is in het wielrennen vaak niet zo, maar bij Team Sunweb doen ze dat anders. Zo hebben ze bijvoorbeeld een trainingslocatie in Limburg, waar je samen kunt wonen en trainen.

Die visie van het team, de structuur die er staat, dat is denk ik iets dat bij mij past. Ik vind het een groot voordeel dat we in de winter al echt met een team bezig kunnen zijn, zodat je als het seizoen begint weet wat ieders sterke en zwakke punten zijn. Doe je dat pas in de koers, dan heb je eigenlijk al een achterstand. Het team staat als een huis en ik weet dat ik er de juiste mensen om me heen heb om hopelijk nog weer een stap te zetten in mijn carrière.

Wat ik verder een groot voordeel vind is dat er ook een mannenploeg is. Dat zorgt er namelijk voor dat de randvoorwaarden goed geregeld zijn. Natuurlijk heb ik de meiden uit het team al veel zien koersen en hun manier van koersen past ook bij mij. Met een plan de koers in, waar nagenoeg niet van afgeweken wordt. Daarnaast is het een mix van jong en oud, waarbij ik rensters als Lucinda Brand en Floortje Mackaij inmiddels al goed ken. Kortom, ik denk dat Team Sunweb voor mij de juiste keus is voor volgend jaar en heb nu al veel zin in 2019.

Tot slot nog een update over de Boels Ladies Tour. Vandaag reden we daarin de vijfde etappe. Dat was voor mij ook de laatste. In overleg met mijn arts en begeleiding heb ik besloten om de individuele tijdrit zondag niet te rijden. Die prikkel past nog niet in de opbouwfase waarin ik op dat moment zit en we willen geen risico nemen. Ik kijk echter met een heel positief gevoel terug op de Boels Ladies Tour en merk dat ik weer richting de juiste vorm aan het groeien ben.

Janneke

 

Foto: Sportfoto.nl