Kansloos na val in Ronde van Vlaanderen

Aan de Ronde van Vlaanderen heeft Janneke zondag weinig plezier kunnen beleven. Graag had ze haar negende plaats van vorig jaar willen verbeteren, maar een flinke valpartij was er de oorzaak van dat ze de finish zelfs niet haalde. “Heel erg zonde, want ik had de benen wel om hier mee te spelen”, aldus Janneke. “Het was een flinke chaos na die val, waar ook Chloe van ons team bij lag. Ik moest erg lang wachten op een nieuwe fiets. Toen ik er eindelijk op zat ben ik gaan achtervolgen, maar ik werd uit koers gehaald.”

Wat gebeurde er nu precies? “We waren op weg naar de Muur van Geraardsbergen en hadden nog ruim zestig kilometer te gaan. Daarbij ontstond een valpartij en moest ik ook uitwijken. Ik reed naar rechts en leek even niet te vallen, maar de fiets van Sheyla Guttierez van Cylance schoot vanaf de stoeprand weer terug de weg op na haar val. Die fiets kon ik niet meer ontwijken en dus ging ik toch onderuit.”

Janneke’s val was vrij zacht. “Fysiek was er met mij dan ook niet veel aan de hand”, vertelt ze. “Daar ben ik dan wel weer blij mee. Ik zat dan ook weer vrij snel op de fiets, want als je iets niet wil, is het de slag missen door zo’n moment. Maar vervolgens bleek mijn fiets zo stuk te zijn, dat ik van fiets moest wisselen.”

Uit koers genomen
En dus moest Janneke wachten, lang wachten. “De ploegleidersauto stond bij Chloe en ik riep wel op een fiets, maar heb denk ik zo’n vijf minuten moeten wachten voor ik hem had. Daarop ben ik gaan achtervolgen en ik had nog de hoop dat het wat stil zou vallen, omdat dat in de Ronde van Vlaanderen vaker zo is na de Muur van Geraardsbergen. Dan zou ik tussen de auto’s misschien nog een kans maken om aan te kunnen sluiten. Maar al vrij snel kwam de wagen van de jury naast me rijden en kreeg ik te horen dat ik uit koers was.”

Benen zijn goed
Een tegenvallende dag dus voor Janneke. “Hiervoor stond ik niet aan de start. Mijn benen zijn goed en dat wilde ik graag laten zien hier. Van de andere kant weet ik ook dat de vorm er dus is, dat heb ik ook vandaag gemerkt. Dat gevoel neem ik mee naar de komende periode en ik ga mijn best doen om me dan weer te tonen.”