Keien, kasseien en waaiers rijden

In België gaat dit weekend het klassieke voorjaar van start, met zaterdag de Omloop Het Nieuwsblad. De afgelopen drie seizoen was dat telkens de eerste internationale wedstrijd van het jaar voor Janneke. Ditmaal is dat anders. Ze reed half januari immers al in Australië, waar ze onder meer tweede werd in het eindklassement van de Tour Down Under. Maar wat zegt haar dat nu eigenlijk? “Dat was in ieder geval een super prestatie en ik had nooit verwacht dat ik al zo’n niveau had”, aldus Janneke. “Daarentegen waren niet alle teams daar aanwezig. Maar wie er niet is, kun je ook niet verslaan. Ik weet in ieder geval dat ik in orde ben.”

Hoe dan ook, het is weer die tijd van het jaar. De tijd van keien, kasseien en het rijden van waaiers. “Het is niet dat ik speciaal voor de voorjaarsklassiekers me op het wielrennen ben gaan richten, want ik vind ook andere koersen mooi, maar ik denk wel dat de zware omstandigheden me liggen. De wind, regen en kou. Er is voor zaterdag ook veel wind voorspelt. Daar word ik vrolijk van!”

Want, hoe zit dat eigenlijk bij haar nieuwe ploeg Alé-Cipollini? In de sprintwedstrijden zal Chloe Hosking de uit te spelen kopvrouw zijn, maar daarnaast lijken er ook voor andere rensters kansen te liggen. Daarbij ook Janneke. “Chloe kan die vlakkere wedstrijden winnen en daar wil ik graag voor werken. In koersen waar het echt meer omhoog gaat, zoals de Waalse Pijl en Strade Bianche, heb ik meer de mogelijkheid om voor mezelf te rijden.”

Top-10 klasseringen
Maar nu eerst het Belgische klassieke werk met de kasseien. Ook daar is een doelstelling voor. Janneke: “Normaal was ik er blanco in gegaan. Maar door de vorm die ik in Australië heb laten zien, zijn mijn verwachtingen wel wat anders geworden. Ik sta er denk ik goed voor en ga zeker voor de top-10 klasseringen.”

En daarin is de Omloop Het Nieuwsblad zaterdag een mooi eerste doel. “Ik hoop dat de koers in het begin niet te hectisch verloopt, met veel geduw en getrek. Dat zie je toch wel vaak in die eerste koersen. Maar zoals gezegd word ik al vrolijk van de wind. En ik ben er ook zeker van dat ons team nog veel meer tot zijn recht komt als het een harde koers wordt. Ik ben na afloop blij als we er alles uit hebben gehaald wat erin zit. We gaan zeker voor een plek op het podium!”

Informatie Omloop Het Nieuwsblad
De Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen wordt zaterdag voor de elfde keer verreden. Voor Janneke wordt het de vijfde keer dat ze deelneemt aan de klassieker over 124 kilometer. Haar beste resultaat haalde ze er in 2015. Toen finishte Janneke als 21e. Naast haar starten Chloe Hosking (Australië), Maria Bastianelli, Anna Trevisi (beiden Italië), Romy Kasper (Duitsland) en Daiva Tuslaite (Litouwen) namens Alé-Cipollini. Om 11.30 uur gaat het peloton van start. Tussen 14.45 en 15.10 uur wordt de finish verwacht. Het ziet er vooralsnog niet naar uit dat de vrouwenkoers op televisie te zien is.

(Klik op het kaartje voor een vergroting)

Foto: Sportfoto.nl