Lang mee met de besten bergop in La Course

Achter winnares Annemiek van Vleuten is Janneke op een heel mooie dertiende plaats gefinisht in de eerste etappe van La Course by Le Tour de France. Die wedstrijd kent dit jaar een ander concept, waarbij donderdag een 67,5 kilometer lange koers werd verreden met de finish op top van de Col d’Izoard. De eerste negentien rensters plaatsten zich voor de ‘achtervolgingskoers’, de tweede etappe, van komende zaterdag in Marseille. Daar zit ook Janneke dus bij.

“Door de lange reis konden we de Izoard gisteren niet verkennen, waardoor ik eigenlijk geen idee had wat ik kon verwachten”, vertelt Janneke. Ze bleek een rit te kunnen verwachten waarbij in het begin hard werd gereden en vanaf het moment dat er geklommen moest worden, de ene na de andere renster het tempo niet bij kon houden. Zelf bleef Janneke echter heel lang bij de groep met favorieten.

Samen met drie anderen moest ze uiteindelijk een kopgroep van negen rensters, midden op de klim, laten gaan. “Ashleigh Moolman liet een gaatje vallen en ik dacht dat het misschien wel goed was om daar bij te blijven qua tempo. Maar toen reed er één het gat dicht en kon ik even niet mee. Het was jammer dat ik niet bij Moolman, Nilsson en Yonamine meekon. Vervolgens heb ik de laatste vier kilometer alleen gereden.”

‘Zeer tevreden’
Dat Janneke zichzelf in de positie vond waar ze met de genoemde rensters samen kon rijden, was eigenlijk al een bonus. “Ik ben ook zeer tevreden over vandaag, want ik had niet gedacht dat ik zo goed mee kon komen. Maar je bent sporter en hoopt toch altijd wel op meer. Ik train echter totaal niet op het klimmen, dus dan is dit gewoon goed. Als ik volgend jaar daarin wil verbeteren, zal ik gewoon vaker de bergen in moeten.”

Zaterdag in de achtervolging
Of ze daarnaast alle energie nog had weet Janneke ook niet. “Misschien is na de Giro Rosa en de BeNe Ladies Tour de scherpte er wel een beetje af, maar dit was gewoon goed.” En nu mag ze dus op naar zaterdag, waar Van Vleuten als eerste zal starten en de andere rensters op basis van de tijdverschillen op haar mogen achtervolgen. Dat wil zeggen dat Janneke 3.38 minuten goed moet maken. “Het is maar 22,5 kilometer en dat is wel heel kort. Zeker om zo’n verschil nog te kunnen overbruggen, ook al kun je samenwerken. Op voorhand vind ik het ook wel een beetje een raar concept, maar eigenlijk kan ik er ook pas over oordelen als het achter de rug is.”