Luik-Bastenaken-Luik goed voor het vertrouwen

In Luik-Bastenaken-Luik, de afsluitende wedstrijd van het Ardennen drieluik, heeft Janneke opnieuw kunnen tonen dat het met de vorm goed zit. Ze kon lang mee met de groep der favorieten en haar werk doen voor teamgenote Amanda Spratt, die voor de drie wedstrijden als kopvrouw was aangewezen. Ditmaal kwam Janneke zelf ook nog als 22e over de streep. “Het ging heel goed”, kijkt ze terug. “Ik ga met stappen vooruit en al wist ik dat ik hier beter zou zijn dan in de Waalse Pijl, zoveel beter had ik niet gedacht.”

Voor de finale echt openbrak, zat Lucy Kennedy namens Team BikeExchange in een kopgroep. “Dat was een mooie situatie voor ons”, aldus Janneke. “Alle goede ploegen hadden zo ongeveer iemand mee en dat was perfect. Helaas kwam Lucy in een afdaling echter flink ten val. Ik zag haar vervolgens ook liggen en dat was niet fijn. Dat is ook iets dat ik vervolgens meenam in de rest van de wedstrijd. Ik ben normaal al wat angstiger dan anderen en dat was daardoor des te meer. Daar komt bij dat veel afdalingen best link waren en juist nu het zo goed gaat, wilde ik met het oog op de komende weken ook niet teveel risico’s nemen.”

Het belemmerde Janneke echter niet in het rijden van een goede koers. “Ik heb mijn werk goed kunnen doen en zat er na La Redoute nog als enige van het team bij, terwijl ik net daarvoor zelfs nog naar de auto was geweest, omdat Spratty zich niet goed voelde. Na La Redoute maakten we een extra lus ten opzichte van andere jaren, met daarin een klim waar ik veel werk heb gedaan om haar uit de wind te houden. Toen de kopgroep uiteindelijk weg was, ben ik daarna nog volle bak op kop gaan rijden om te proberen het gat nog te dichten. Dat lukte helaas niet meer.”

Vertrouwen
De groep van Janneke finishte uiteindelijk vanaf plaats negen, waarbij Spratt na het werk van Janneke nog tiende kon worden. Met een goed gevoel kon Janneke dus terugkijken. “Ik heb niet heel veel koersen in de benen en zoals ik al zei maak ik snel stappen. Dat is fijn om te merken. Als ik zie hoe ik mee kom op La Redoute, dat is toch wel mooi. Daar haal ik vertrouwen uit met het oog op de volgende koersen. De eerstvolgende die ik rijd is de Setmana Ciclista Valenciana. Die vierdaagse start op 6 mei.”

Foto’s: Getty Images