Met goed gevoel door naar de Giro d’Italia

Het is bijna juli en daarmee start de Giro d’Italia op het punt van beginnen. Komende vrijdag wordt het startschot gegeven van de grootste etappekoers voor vrouwen. In aanloop er naartoe reed Janneke van dinsdag tot en met vrijdag de vierdaagse Lotto Belgium Tour. “Het is voor mij heel belangrijk dat ik deze koers nog heb gereden. Liever deze dan La Course, want dat is toch maar één dag en hier krijg ik wat meer snelheid in de benen.”

Was Janneke die snelheid dan kwijt? “Op hoogte verlies je de snelheid een beetje, omdat je daar toch voornamelijk aan het klimmen bent”, legt ze uit. “Dat heb ik nu weer lekker opgedaan. In de Giro zitten ook wat vlakke ritten, dus het komt goed van pas om die snelheid weer in de benen te hebben.” In België werd Janneke 22e in het eindklassement, maar dat was een enigszins vertekend beeld, omdat ze de tweede dag flink tijd verloor door betrokken te zijn bij een valpartij.

De afsluitende etappe was een lastige en daarin probeerde Janneke nog voor een mooi resultaat te gaan. “Op de eerste eerste passage van de Muur van Geraardsbergen gingen ze al vrij snel gas geven. Toen waren er nog maar zo’n 25 rensters over en Trixi Worrack was op dat moment al weg. Ik dacht; ik ga proberen weg te rijden. Toen zat ik in een mooi groepje en we draaiden wel lekker door, maar Jolien d’Hoore was erbij en dus kregen we niet veel ruimte, want zij stond er nog goed voor in het klassement.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Blij met de vorm
Ondanks haar aanvallen eindigde Janneke ook nog van voren op de afsluitende beklimming van de Muur, richting de finish. “Ik ben blij met de vorm die ik heb laten zien. Er zat uiteindelijk geen resultaat in, daar baal ik wel van. Dat had ik liever wel gehad, maar van de andere kant haal ik wel echt vertrouwen uit hoe het ging. Ik merk dat ik goed teruggekomen ben van hoogtestage. Beter dan de vorige keer. Daar mag ik tevreden mee zijn. Ditmaal heb ik het ook iets anders aangepakt dan toen ik naar de Sierra Nevada was. Na de Thüringen Ladies Tour heb ik het op hoogte eerst iets rustiger aan gedaan. Dat heeft denk ik goed uitgepakt.”

Giro is speciaal
Nu volgt dus al snel de Giro d’Italia en dat is, ondanks dat het niet altijd heel goed georganiseerd werd in het verleden, toch een koers van statuur. “De naam maakt het alleen al speciaal. Het is de enige etappekoers die dezelfde naam heeft als de mannen. Met tien dagen is het een lange etappekoers en ik heb hem nog niet heel vaak gereden. Toen ik hem reed vond ik het echt wel een leuke koers. Het was niet altijd even professioneel geregeld, maar ik vind het toch mooi om hem te rijden. Ik houd van etappekoersen rijden en dit is de langste. Ik kijk er dus naar uit.”

Kopvrouw bij Team BikeExchange is Amanda Spratt, die in 2018 en 2019 derde werd in het klassement. “Ons doel voor de Giro is ook om voor Amanda voor het klassement te rijden. Van mezelf verwacht ik dan ook niet al te veel, aangezien ik vooral zal werken voor Amanda. Maar er zitten ook nog wat vlakke etappes bij en hopelijk kunnen we met het team een keer in de ontsnapping zitten en nog wat moois laten zien. Wellicht dat ik dan ook een keer mee kan zitten in een kopgroep, maar buiten dat zal het vooral knechten zijn voor Amanda.”

Foto’s: Getty Images