Moedige aanval strand in zicht van haven

Je staat op een leuke veertiende plaats in het klassement, maar daar koop je eigenlijk niet zoveel voor en in de top van het klassement wordt vooral naar elkaar gekeken. Wat doe je dan? Dan ga je in de aanval! Dat is in ieder geval wat Janneke vrijdag deed in de achtste etappe van de Giro Rosa. Lange tijd reed ze vooruit. Samen, alleen en ook weer samen, maar uiteindelijk reden Tetyana Riabchenko en Lucinda Brand weg, waarna de laatste won. Janneke zelf werd helaas toch nog gegrepen door de groep met favorieten.

Na afloop keek Janneke zelf toch met heel gemengde gevoelens terug. “Er overheerst eigenlijk een slecht gevoel”, zo zegt ze. “Ik was vandaag namelijk totaal niet fit en moest na zo’n 65 kilometer koers zelfs overgeven. Mijn eten kon ik niet binnen houden. Een paar kilometer later ben ik dan ook naar de dokter gegaan, waarna ik na de eerste klim wat tegen mijn maag kreeg. Gelukkig ging het vervolgens beter.”

En daardoor kon Janneke zich aan haar plan houden. “Want ik had als plan om vandaag aan te vallen, dus dat ben ik gaan doen. Die Riabchenko kon ik helaas niet direct volgen en toen zat ik toc wel een beetje klem, waardoor ik ongeveer vijfentwintig kilometer allen heb gereden. Daarna kwamen Anouska Koster en Lucinda Brand erbij. Lucinda was erg sterk, maar Anouska was blijkbaar niet goed, want zij deed niets. Ik voelde me toen ook nog niet oke en kon pas net weer mijn eten binnenhouden.”

Riabchenko reed op dat moment nog vooruit, Janneke met de andere twee erachter. “Lucinda demarreerde in de afdaling en dat ging mij te link, waardoor ik overbleef met Anouska. Op een gegeven moment ben ik weer bij haar weg gereden, want zij reed niet door. Helaas werd ik zelf op twee kilometer voor de finish toch nog weer teruggepakt door de groep achtervolgers. Erg jammer.”