Niet de juiste benen in Yorkshire

In de Britse tweedaagse etappekoers Tour de Yorkshire is Janneke in zowel de slotrit als het klassement als tiende geëindigd. Waar de openingsrit donderdag in een massasprint eindigde, werd de de twee rit beslist op een twee kilometer lange klim tot de finish. Daarin was Megan Guarnier (Boels-Dolmans) de beste en eindigde Janneke’s ploeggenote Ane Santesteban als vijfde. “Ik merkte onderweg dat ik omhoog niet zo reed als anders en heb Ane gezegd ervoor te gaan.”

Op zo’n dertig kilometer van de finish ontstond een kleine kopgroep. “Daarin zaten onder andere Chantal Blaak en Floortje Mackaij”, vertelt Janneke. “Ane sprong er naartoe en dat vond ik wel goed zo. Aan de voet van de op één na laatste klim reden ze nog licht vooruit, maar bovenop kwamen we erbij. Toen waren we met nog zo’n vijftien rensters over.”

Voor Janneke was die klim echter ook het moment dat duidelijk werd dat ze niet de benen had, die ze dit seizoen vaker wel had. “Ik moest daar bovenop al een klein gaatje laten, hoewel ik er toen wel bij bleef. Daardoor wist ik wel dat ik het op de finale klim niet ging redden. Ik zei tegen Ane dat ik weinig power had en dat ik zou proberen weg te rijden voor de klim. Daar ben ik ook voor gegaan. Ik probeerde zelf weg te rijden en pareerde andere aanvallen, maar helaas kwam ik niet weg.”

Na twee dagen zit de koers in Groot-Brittannië er dus op. Na een korte stop in Nederland, maakt Janneke zich al snel op voor een reis naar Italië. “Ik ga met de KNWU selectie in Toscane trainen. Daarna rijd ik in Spanje twee koersen, Durango-Durango en de Emakumeen Euskal Bira.”