Ondanks moeilijke dag stand gehouden

Gisteren voelde ze zich al niet goed, vandaag was het misschien nog wel slechter. Want waar Janneke vrijdag nog in de aanval ging, ondanks dat ze al moest overgeven op de fiets, was ze zaterdag al blij dat ze in het peloton finishte in de op één na laatste etappe van de Giro Rosa. “Vanochtend was ik echt nog niet fit en dan weet je dat het een lastige rit gaat worden”, vertelt Janneke na afloop. “En zeker vandaag, want de etappe begon pittig, met gelijk twee lange klimmen.”

Het werd flink afzien voor Janneke. “Ik moest vaak lossen, maar gelukkig had ik Soraya bij mij, die mij weer terug bracht. Na zo’n veertig kilometer hadden we nog een groep over van zestig tot zeventig rensters. Gelukkig werd het de laatste veertig kilometer vlak, dus toen kon ik wat herstellen. Het eten ging toen ook wat beter.”

Een kopgroep van drie rensters ontstond vervolgens in de finale, met daarbij Janneke’s ploeggenote Anna Trevisi. “Anna sprong weg in de laatste twintig kilometer, met Lauren Kitchen en Jasinska. Zij werden in de laatste kilometers teruggepakt. Marta wist het daarna af te maken in de sprint. Feest voor ons team dus!” Zelf finishte Janneke dus in het peloton, waardoor ze haar veertiende plaats in het klassement wist te behouden.

Zondag is de laatste etappe in de Giro Rosa. Dat is een 124 kilometer lange rit die heel lang vlak is, maar waarbij in de finale nog een lastige beklimming in het parcours op is genomen.