Ook getoond in Luik-Bastenaken-Luik

In Luik-Bastenaken-Luik heeft Janneke zondag opnieuw haar neus aan het venster weten te drukken. Achter solo winnares Anna van der Breggen finishte ze in een groepje dat sprintte om de vijfde plaats in de wedstrijd. “Ik heb een beetje een dubbel gevoel nu”, vertelt Janneke na afloop. “Na een valpartij van anderen liep ik in aanloop naar de derde klim wat achterstand op en dat heeft kracht gekost. Van de andere kant was ik wel goed vandaag en ik ben blij met mijn vorm.”

Bij de beklimming van de befaamde Redoute, met iets minder dan veertig kilometer te gaan, zat Janneke er goed bij. “Ik startte mooi vooraan bij die klim en we waren met zo’n vijfentwintig rensters los”, kijkt ze terug. “Dat was mooi, maar door het weer was het voor mij ook even lastig. Het was warm en er waren weinig momenten om drinken aan te pakken. Ook omdat mijn communicatie niet werkte en onze ploegleidersauto ver naar achteren zat in de karavaan. Gelukkig kon ik nog wel af en toe een flesje water krijgen bij de neutrale wagen, maar ideaal is dat niet, want het zijn geen bidons die je bij je kunt houden.”

Waar Janneke met Ane Santesteban nog één ploeggenote bij zich had, zag ze het in een afdaling in aanloop naar de Côte de La Roche aux Fauconsgoed mis gaan. “Daar gingen twee rensters, waaronder één van Movistar, heel hard onderuit. Dat ging echt met zo’n tachtig kilometer per uur. Daar schrok ik wel van en dat gaat je ook niet in de koude kleren zitten. Fietsen is leuk, maar dan ook even bijzaak.”

‘Door blijven bikkelen’
Op kop lag het tempo echter nog wel hoog en doordat de schrik er even in zat bij Janneke, verloor ze de aansluiting. “Ik moest eraf met de klim op komst, waardoor ik met een seconde of acht achterstand op zo’n twintig rensters eraan begon. Door blijven bikkelen dus en gelukkig kon ik er op de klim wel weer heel wat inhalen. Ik zat vervolgens in een groepje met onder andere Lucinda Brand en Daniëlle Rowe, maar we sloten wel weer aan. Op dat moment waren de eerste rensters echter al gevlogen.”

Met acht anderen streed Janneke uiteindelijk om de vijfde plaats in de wedstrijd. “We kwamen nog bijna bij Van Vleuten en Moolman, die op de derde en vierde plaats reden. Ik heb het zelf in de laatste kilometers ook nog wel geprobeerd, want je wil toch wat. In de sprint was mijn kruit daarna wel een beetje verschoten.” Als elfde kwam Janneke over de finish.

‘Blij met de vorm’
Daarmee komt een einde aan een voorjaar waarin Janneke zich in de World Tour wedstrijden opnieuw meermaals liet zien tussen de wereldtop. Daarnaast pakte ze eind februari in Le Samyn des Dames ook al een mooie internationale zege mee. “Ik ben blij met de vorm, zoals die op dit moment is en ook geweest is. Het gaat gewoon lekker. Af en toe moet je in het wielrennen ook net wat geluk hebben. Daar hoop ik op in de rest van het seizoen. Ik ben ook blij met het resultaat van vandaag en weet dat ik met de besten mee kan.”

Foto: Sportfoto.nl