Op schaatsen en fiets de winter door

Het is alweer even geleden dat jullie wat van me hoorden. Na het einde van mijn wielerseizoen heb ik even tijd genomen voor vakantie en vervolgens ben ik ook weer gaan schaatsen. De eerste marathons heb ik inmiddels ook al gereden en de komende vier dagen worden mooi. We rijden namelijk de Trachitol Trophy, waarbij we in vier dagen tijd op vier verschillende Nederlandse ijsbanen actief zijn. Een meerdaagse dus en dat vind ik erg leuk om te doen.

Wat voor mij alleen even minder is, is dat het de laatste tijd niet allemaal op rolletjes is gegaan. In de Boels Ladies Tour ben ik begin september hard ten val gekomen. Dat bleek uiteindelijk het einde van mijn seizoen, ook al had ik graag nog gekoerst. Dat had praktisch gezien ook gekund. Ik kon trainen en voelde me goed. Het werd dus een vakantie en ook daarin voelde ik me goed. Tot ik in Nederland ’s nachts veel rugpijn begon te ondervinden. Dat werd zo erg dat ik besloten heb om toch weer naar het ziekenhuis te gaan en nogmaals een check te doen. Daarbij bleek dat ik de T6 wervel gebroken heb.

Heb ik last tijdens het sporten? Het antwoord dat ik daarop kan geven is nee. Ik heb geen klachten op die momenten, maar juist wanneer ik slaap speelt de pijn op. Ik mag dan ook gewoon sporten, maar wel met beleid en ik moet kijken wat voor een reactie het geeft. Dus sta ik momenteel op het ijs en dat bevalt goed. Het schaatsen vind ik heel leuk om weer te doen. De trainingen zijn goed voor mij en het spelletje vind ik leuk om te spelen. Dat is eigenlijk hetzelfde als met fietsen. Ook vind ik het fijn om in de winter een wedstrijdprikkel te hebben. Op dit moment merk ik daarbij dat de inhoud er is, maar mis ik de snelheid nog een beetje. Dat komt ook omdat ik niet van plan was heel veel te schaatsen naast wedstrijden, maar ik nu nog minder heb gedaan door die rugblessure.

Vanaf donderdag rijden we dus de Trachitol Trophy. We starten in Enschede, gaan vrijdag naar Utrecht, dan naar Hoorn en vervolgens op zondag de slotdag in Groningen. Vooral in die vierdaagse sta ik dus veel op het ijs en ik denk dat het daar beter van wordt. Zo’n vierdaagse vind ik ook echt het mooiste wat er is. Met het fietsen word ik ook vaak beter gedurende een meerdaagse. Ik heb een goede inhoud waardoor ik beter begin te worden en hier worden ook elke dag het aantal rondes dat we rijden verhoogd. Neem daarbij dat er veel publiciteit is voor de cup, met elke keer een livestream en de slotwedstrijd zelfs live bij de NOS, waarmee het nog leuker wordt om dit te doen.

Als de Trachitol Trophy erop zit ga ik direct naar Spanje. Daar ga ik een trainingskamp van zo’n twee weken op de fiets doen. Wanneer ik thuis kom, rijd ik de dag erna de marathon in Alkmaar. Op de momenten dat ik thuis ben zal ik ook marathons schaatsen en zo rijd ik onder meer het NK ook weer dit seizoen. Begin 2020 ga ik waarschijnlijk ook weer naar Spanje, maar voor die periode weet ik nog niet exact hoe mijn planning eruit ziet. Wel weet ik al dat mijn eerste koers met Mitchelton-Scott de Omloop Het Nieuwsblad wordt. Ook dat is iets waar ik nu al erg naar uitkijk.

Janneke