Op slotdag Giro Rosa naar beste rituitslag

Met haar beste etappe uitslag van de afgelopen tien dagen, heeft Janneke zondag de finish gehaald in de Giro Rosa. In de slotrit eindigde ze op de negende plaats, waarmee ze haar dertiende plek in het eindklassement ook veilig wist te stellen. “Ik ben blij dat ik me vandaag wat beter voelde op de fiets”, laat Janneke vanuit Napels weten. “Voor de etappe heb ik wat medicatie gehad en dat beviel gelukkig goed.” En waar Janneke zelfs even bang was dat ze na twee dagen ziek zijn op moest geven, kon ze zo dus toch de Giro Rosa uitrijden.

Het was een wat vreemde slotrit. Eerst moesten er negen vlakke omlopen gereden worden, maar vervolgens was in de finale toch nog een extra lus opgenomen, waarbij de vulkaan Vesuvius voor een deel opgereden werd. “Eerst dus die negen rondes en daarbij had ik in de op één na laatste ronde nog lek. Ik had al eerder het gevoel dat ik lek had, maar toen ik dat aangaf zeiden de meiden dat het niet zo was. In die ronde bleek wel dat ik gelijk had. Er zat nog maar vier bar in de band en daar had ik al een aantal ronden mee gefietst.”

Met de banden wel goed op spanning, begon Janneke vervolgens aan de laatste klim van de Giro Rosa. “Helaas kon ik daarop net niet met de kopgroep mee. Mijn ploegleider zij dat de kasseien waarop we reden het laatste stuk was, maar toen bleek dat ik nog anderhalve kilometer moest, haha. En dan mis je toch net even de energie van de afgelopen dagen.”

‘Giro super ervaring’
Maar hoe dan ook, Janneke kan met een goed gevoel terugkijken. “Deze Giro was voor mij een super ervaring. Ik weet dat dit mij ligt en wil graag terug komen met als doel een top acht positie in het eindklassement. Of een podiumplek in een etappe. Dat zou ook onwijs gaaf zijn. Ik baal wel dat dat laatste in deze Giro niet gelukt is, maar van de andere kant ben ik super blij met hoe we als team reden. We hebben een overwinning geboekt, zijn drie keer tweede geweest in een etappe en derde geworden in het ploegenklassement. En voor mij een mooie dertiende plaats in het eindklassement.”

Drie dagen rust
Na de Giro Rosa zit het er eigenlijk ook weer niet op voor Janneke. Ze mag komende week alweer flink aan de bak. “Ik heb nu drie dagen rust. Daarna rijd ik van donderdag tot en met zondag de BeNeLadies Tour. Als die achter de rug is ga ik door naar La Course, waar we die donderdag erop rijden.”