Opnieuw onderdeel van team dat wereldtitel binnenhaalt

Net als een jaar geleden in Bergen, stond Janneke zaterdag aan de start van de wegwedstrijd van de wereldkampioenschappen. In Innsbruck maakte ze daarbij opnieuw deel uit van een Nederlands team dat de wereldtitel binnenhaalde. Waar het vorig jaar Chantal Blaak was, ging nu Anna van der Breggen met het goud aan de haal. “Dat is bijzonder en heel mooi”, aldus Janneke na afloop. “Ik ben blij dat ik er na een lastige periode bij kon zijn en hier deel van uit mocht maken.”

Waar de finale al vroeg losbarstte op het zware parcours, had Janneke haar tak al vroeg in de koers liggen. “Samen met Jeanne Korevaar was het mijn taak om het eerste deel van de wedstrijd op me te nemen”, zo kijkt ze terug. “Ik heb daarbij niet echt super benen, maar heb mijn werk toch goed kunnen doen. Het was in ieder geval best lastig, want er waren veel demarrages en er gebeurde veel in de koers. Het is vrij zwaar om dat met zijn tweeën te doen, als er een groep is van 150 rensters waaruit wordt aangevallen.”

Mentaal is het ook niet gemakkelijk om zoveel werk te verzetten in het eerste deel van de koers. “Je weet namelijk wat er daarna nog gaat komen”, vertelt Janneke. In het tweede deel van de wedstrijd volgden de beklimmingen en ze wist natuurlijk niet of ze daarin nog van waarde kon zijn. “Ja, ik hoopte wel op wat betere benen, maar misschien kon ik dat na de laatste tijd ook niet verwachten en was dit gewoon mijn niveau voor nu. Ik heb in ieder geval gedaan wat ik moest doen.”

‘Mooi om mee te maken’
De finish haalde Janneke daarna nog wel, op een kwartier van Van der Breggen, die de koers naar haar hand zette en met een flinke voorsprong solo won. “Zelf wilde ik toch graag doorrijden en ik hoopte dat ze ons niet uit koers haalden. Op de lange klim stonden ontzettend veel mensen en het is erg mooi om dat mee te maken. Buiten dat doet de klassering er natuurlijk niet toe, want ik werkte hier voor het team.”

Foto: Sportfoto.nl