Overwinning in Le Samyn des Dames

In haar derde wedstrijd van het seizoen heeft Janneke dinsdag direct de overwinning kunnen pakken. Ze was de beste in Le Samyn des Dames, waarmee ze haar eerste zege in een internationale klassieker boekte. Janneke won de koers door in de finale weg te rijden bij vijf medevluchters. Ze kwam solo aan bij de finish. “Ik ben hier erg blij mee. Dit is goed voor de moraal, ook met het oog op de volgende koersen.”

De Belgische klassieker staat bekend om de vele kasseien in het parcours en door die stroken kwam al snel een schifting in het peloton. “We waren al snel met zeventig rensters over en die groep dunde ook vrij rap uit naar vijftig en vervolgens ruim dertig rensters”, vertelt Janneke. “Ik had Karlijn en Soray nog bij me op dat moment. Karlijn heeft geprobeerd om te demarreren waar dat kon, om zo de koers hard te maken, maar ze kwam niet weg.”

Daarop probeerde Janneke het ook zelf. “Ik voelde me goed en zei tegen Soraya dat ik wilde proberen de koers hard te maken. Zo demarreerde ik dan ook op de klim met kasseien. Samen met Floortje Mackaij en nog wat anderen was ik ook even los, maar ze trokken niet door en het kwam weer bij elkaar.”

‘Samenwerking moest goed zijn’
Met nog vijftien kilometer te gaan slaagde een aanval wel. “We kwamen in een kopgroep met Floortje, Natalie van Gogh, Lauren Kitchen, Shelya Gutierrez en mijn ploeggenote Soraya. De samenwerking was goed en dat moest ook wel, want het verschil was niet heel groot. Op vijf kilometer van de streep zat de laatste kasseienstrook. Die was 1,7 kilometer lang en ik ben vol op kop gaan beuken. Mede omdat Soraya goed kan sprinten, maar ook omdat ik me fris voelde en dacht dat ik het de anderen zo lastig kon maken.”

‘Kon mijn feestje al vroeg vieren’
Het was Mackaij die weg probeerde te springen na die strook. “Maar ik kon haar aanvallen goed pareren en probeerde het ook zelf. Dat lukte eerst nog niet, maar op anderhalve kilometer van de streep was ik los. Ik zag al snel dat het gat groot genoeg was, dus ik kon mijn feestje al vroeg vieren. In Het Nieuwsblad voelde ik me al sterk en in de Omloop van het Hageland maakte ik natuurlijk een foutje, dus ik was wel benieuwd hoe de benen nu zouden zijn. Die waren dus goed. En nu ga ik goed herstellen en me focussen op de Strade Bianche komend weekend. Daar hoop ik weer mee te doen om de winst.”

Foto: Sportfoto.nl