Podiumplaats voor het team na sterke wedstrijd op NK marathon

Bij de Nederlandse kampioenschappen marathonschaatsen heeft Janneke haar ploeggenote Arianna Pruisscher aan een medaille kunnen helpen. Traditioneel werd de titelstrijd op Nieuwjaarsdag verreden. In Alkmaar werd het een zware wedstrijd, waarbij een kopgroep van tien uiteindelijk sprintte om de winst en Irene Schouten met de winst aan de haal ging. “Ik ben blij met dit teamresultaat en het werk dat ik heb kunnen doen. Het was onwijs gaaf dat Arianna tweede werd.”

Vrijwel vanaf de start werd er hard geschaatst op het NK. “De wedstrijd was honderd ronden, twintig meer dan normaal”, vertelt Janneke. “Daarbij startten we met een groter peloton, met zo’n dertig extra meiden, omdat de beloftes ook mee mochten doen in onze race. Een groot peloton dus, maar het ging vrij hard en door het zware ijs en de wind werd de groep ook al snel weer kleiner. Het was een heel mooie wedstrijd, die snel openbrak. Na twintig ronden was er al een schifting. De één na de ander vloog eraf.”

Janneke moest daarbij zelf ook aan de bak. “Ik zat zelf niet heel goed van voren en daar baalde ik van. Daardoor moest ik veel werk verzetten om bij de eerste groep te zitten. Gelukkig lukte dat en we bleven met zo’n 35 vrouwen over. De omstandigheden lagen mij wel. Het was warm en dan heb je zwaar ijs. Als het koud is heb je vaker wat sneller ijs. Omdat ik niet meer zoveel schaats ligt me dat minder en ik heb ook amper ijs-uren gehad. Dat is momenteel best lastig, omdat veel ijsbanen dicht zijn. Veel andere meiden kunnen blijven trainen. Vooral als je in Heerenveen zit en een topsportstatus hebt. De ijsbanen die open zijn moet je inschrijven om op bepaalde uren te kunnen schaatsen, maar die zitten dan erg vol. Het is dus wel passen en meten.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Gaten dichtrijden
De zware wedstrijd werkte dus in Janneke’s voordeel en namens haar ploeg waren zij en Pruisscher als enigen nog over bij de 35 vrouwen. “Tien vrouwen wisten nog een rondje voorsprong pakken. Ik zag dat Arianna wegreed met die negen andere meiden en kon mooi gaan afstoppen. Dat heb ik gedaan en nadat ze aansloot hebben we overleg gehad. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk voor haar te doen. Gaten dichtrijden, zodat zij een goede kans had om op het podium te rijden.”

Advies geven
Die kans deed zich uiteindelijk ook voor. “Door een valpartij werd de wedstrijd nog even stilgelegd. Toen heb ik met Arianna nog even goed kunnen bespreken wat te doen. Dat ze rustig moest blijven en niet moest aanvallen, maar energie sparen. Teams als Turner en Zaanlander zaten met twee mee, dus het was beter om te vertrouwen op haar sprint, want dat kan ze goed. Ik denk dat dat nog wel geholpen heeft. Daarna was het zaal voor mij om zoveel mogelijk te controleren. Dat was nog wel pittig, maar gelukkig kon ze het afmaken in de sprint en pakte ze een mooie tweede plaats.”