Seconden gepakt en toch plekken verloren

In de eerste etappe van de BeNe Ladies Tour, waar donderdagavond al de proloog werd verreden, zijn twee rensters het uitgedunde peloton voorgebleven. Daardoor is Janneke in het klassement van de tweede naar de vierde plaats gezakt, ondanks dat ze onderweg wel vijf bonificatieseconden pakte in de tussensprints. Door die sprints is ze in tijd gelijk gekomen met Annette Edmondson, de Australische die als leidster aan de etappe begon. De Britse Alice Barnes en Marianne Vos bleven het peloton echter voor, finishten in genoemde volgorde en staan nu ook eerste en tweede.

“We reden een aantal grote ronden en daarin zaten meerdere kasseienstroken opgenomen”, vertelt Janneke over de etappe. “In de tweede ronde reed ik met Vos en nog zes anderen weg, maar helaas was Edmondson’s team Wiggle-High5 in staat om het gat te dichten. Die kasseienstroken waren best wel lang en bij één hadden we de wind in de rug. Dan ontwikkel je veel snelheid en van dat werk moet ik het niet direct hebben.”

Het zorgde ervoor dat een nieuwe kopgroep ontstond, zonder Edmondson, maar ook zonder Janneke. “Zeven rensters reden weg en er werd in het peloton eerst geen initiatief genomen. Wiggle-High5 leek niet wat te kunnen, maar ging vervolgens wel werken. En ook ons team ging meewerken, met op het laatst ook nog een renster van Hitec. Van de zeven koploopsters bleven er maar twee over. Ik had gehoopt dat we hen ook nog terug konden pakken, maar ze hielden uiteindelijk toch iets minder dan een minuut over. Dat is wel jammer.”

‘Zou vooral een goede training zijn’
Janneke vond zich na de proloog onverwacht op de tweede plaats terug in de stand. “Ik ben deze koers niet ingegaan met het idee om mee te doen om de overwinning. Het zou vooral een goede training zijn met het oog op de komende koersen. Ook omdat het niet echt mijn parcours is, met een tijdrit morgen en ook geen klimmen. Als je er zo goed voorstaat is het echter wel zonde dat er dan twee wegrijden. Maar goed, we zullen zien wat er de komende dagen nog kan gebeuren.”

Foto: Sportfoto.nl