Seizoen afgesloten op Italiaanse bodem

In Italië heeft Janneke afgelopen weekend haar wielerseizoen afgesloten. Daarmee reed ze ook haar twee laatste wedstrijden voor Ale-Cipollini, de Giro dell’Emilia op zaterdag en zondag de GP Bruno Beghelli. Het werd een weekend met een lach, een traan en een boel schaafwonden. “Ik kwam zondag hard ten val en liep daarbij heel wat schaafwonden op”, aldus Janneke. “Toch reed ik nog een sterke wedstrijd daarna. Het was een mooie afsluiting met het team.”

Op zaterdag stond dus eerst de Giro dell’Emilia op de planning. “Die wedstrijd was voornamelijk vlak”, vertelt Janneke. “Tot de laatste twee kilometer. Daarin liep het juist heel pittig omhoog, met een stuk van zo’n achttien procent. Het was behoorlijk stijl. We reden er voor Ane en mij, maar ik merkte al vrij snel dat diepgaan nog altijd wel lastig is. Daarom heb ik geprobeerd om Ane bij te staan waar dat kon. Zij werd vijfde en ik reed nog naar een dertiende plaats.”

De GP Bruno Beghelli eindigde de laatste jaren vaker in een massasprint, ondanks dat het parcours zich ook voor aanvallers leent. “Voor mijn val reed ik niet sterk, maar na die val heb ik veel gaten dichtgereden en de sprint voor Marta aangetrokken. Het is mooi dat zij nog tweede werd. Helaas kon ze de overwinning net niet binnenhalen.”

Sprinten
Het had nog best wat voeten in de aarde om het daadwerkelijk tot een sprint te laten komen op zondag. “We reden zes rondes, constant met een klim van zo’n twee kilometer erin. Die was vrij goed te doen, maar het ging wel elke keer uit elkaar. Er zat echter ook een mooie afdaling achteraan en een vlak deel van zo’n vijf kilometer tot de finish. Daardoor konden steeds redelijk wat rensters terugkomen. Wij reden ook voor eens sprint en probeerden het na de beklimming ook telkens rustig te houden, zodat Marta kon sprinten.”

Tiramisu
Daarna zat het er dus op. “Ik kijk terug op een mooi weekend, hoewel het dus jammer was dat ik nog viel. Daar moet ik nu even van herstellen. Maar ik ben blij dat ik nog naar Italië ben gegaan, waar we na afloop pizza en tiramisu kregen. Over die tiramisu heb ik het hele jaar zitten ouwehoeren met de ploegleider, dus dat is dan ook wel weer leuk. Zijn vrouw had de tiramisu gemaakt en de verzorger pizza gehaald. Voor de teamleiding was het ook wel een beetje emotioneel. We reden er met vijf rensters en van die vijf verlaten Marta, Ane en ik allen het team.”

Foto: Sportfoto.nl