Solo niet opgewassen tegen ploegenspel

Na haar overwinning zaterdag in de eerste etappe, begon Janneke zondag als leidster in meerdere klassementen aan de tweede en tevens laatste etappe in de Giro di Toscana. Aan het einde van de rit stond ze echter met lege handen. Waar Cervelo-Bigla met een sterk team naar de Italiaanse driedaagse kwam, moest Janneke het bergop vrijwel allemaal alleen opknappen. En daar konden de rensters van de Zwitserse ploeg gebruik van maken. Ashleigh Moolman won namens dat team de rit en het eindklassement. Janneke finishte als vijfde in de etappe en vierde in het klassement.

De Duitse Lisa Klein was namens Cervelo-Bigla de eerste die vooruit kwam te rijden en daarmee de druk bij Ale-Cipollini legde. “We zeiden in de bespreking al dat zij zou gaan, maar toen ze dat deed zat niemand van ons mee”, kijkt Janneke terug. “Ik kon zelf niet alles doen en gelukkig hebben Carlee en Martina super werk gedaan. Op de twee laatste, langere, klimmen ben ik twee keer vol aan gegaan om het gat kleiner te maken. Maar op de wat meer open en rechte weg reed het peloton het weer dicht naar mij en vervolgens hield iedereen de benen weer stil.”

Janneke besloot zich even rustiger te houden. “Ik raakte zelf een beetje in paniek, waardoor ik teveel krachten verspeelde. Dan mis je het team om je heen bergop. Toen Ludwig Uttrup wegsprong twijfelde ik eerst ook, maar ik sprong toch achter haar aan. Moolman nam die aanval over en daarop moest ik passen. Uiteindelijk begonnen ze met drie rensters aan die afdaling en ik heb het nog geprobeerd, maar ik kon er niet meer bijkomen. Toen ik het peloton van achteren terug zag komen heb ik me ook in gehouden. Alleen rijden heeft geen zin. Het is jammer dat ook toen niemand wilde werken.”

Gas terug in aanloop naar WK
Het drietal bleef dus vooruit en dat kostte Janneke dus ook een podiumplaats in het klassement. “Dat is jammer, maar ik merkte vandaag ook gewoon dat ik niet meer super was. Die combinatie van de Boels Ladies Tour, het reizen en dan hier rijden heeft er wel in gehakt. Toch is dat denk ik ook wel een mooie prikkel geweest. Ik ben ontzettend blij dat ik twee overwinningen heb kunnen boeken en ga met een goed gevoel naar het WK toe. In aanloop daar naartoe ga ik nu even gas terugnemen. Dan hoop ik fris aan de start te staan en mijn werk zo goed mogelijk te doen.”