Sterk gereden in Waalse Pijl

Opnieuw heeft Janneke zichzelf weten te verbeteren. Nadat ze begin april negende werd in de Ronde van Vlaanderen en daarmee haar eerste top tien klassering binnenhaalde in een World Tour klassieker, is ze woensdag achtste geworden in de Waalse Pijl. In de befaamde klassieker met de aankomst op de loodzware Muur van Huy streed ze met een groepje favorieten om de vierde plaats. Anna van der Breggen won de koers voor het derde jaar op rij.

Moegestreden leunde Janneke na de finish tegen een dranghek, waarna ze bij het wegrijden van vermoeidheid prompt tegen het achterwiel van een andere renster reed. Zo diep was ze gegaan in de finale. “Die Muur van Huy is een lastig ding”, weet Janneke na afloop maar wat goed. “Ik voelde al wat krampneigingen in mijn kuiten en durfde ook niet direct vol aan te zetten. Maar ik heb wel echt alles gegeven. Ik ben absoluut tevreden. Nu wil ik graag nog weer een stapje maken.”

Aan het begin van de wedstrijd was Janneke nog niet zo zeker of ze wel zulke goede benen had. “Het was eerst wel een matte koers. Er werd erg rustig gereden, maar ik vroeg me wel af of ik wel zo goed was. Bij de eerste keer dat er flink aangezet werd, kreeg ik namelijk al een gevoel van kramp in mijn benen. Maar bij de eerste passage van de Muur van Huy voelde het wel vrij goed.”

Sterk team
Belangrijk was ditmaal wel de steun van de ploeg. Janneke: “Het team deed het vandaag gewoon ontzettend goed. De opdracht was dat iemand mee zou zitten bij een ontsnapping en dat lukte Anisha Vekemans. We hadden gehoopt dat dat groepje nog wel wat langer vooruit bleef, zodat ik na de eerste passage van de Muur nog wat meer rensters voor me had zitten. Helaas werden ze al wat eerder teruggepakt, waarna alleen Soraya Paladin nog bij me was. En ook die deed goed werk voor me.”

Rijden voor plek vier
Dat alles maakte in de slotfase niet meer uit. Daar komen de sterkste rensters in de Waalse Pijl vanzelf boven drijven. “In de finale moet je het hier toch alleen doen. Anna demarreerde op de op één na laatste klim en ik zat net niet direct in het wiel. Ik weet ook niet of ik mee had gekund, maar daardoor ging ik er net af, samen met Coryn Rivera. We hebben nog geprobeerd om het gat dicht te rijden, maar dat redden we net niet. Daarna zaten er nog een paar voor ons, waar we bij kwamen. Dan weet je dat de Muur van Huy er nog aan komt en je voor plek vier rijdt.”

Foto’s: Sportfoto.nl