Sterke koers gereden in Waalse Pijl

Hoewel Anna van der Breggen uiteindelijk voor het vierde jaar op rij met de overwinning aan de haal ging, heeft Janneke zich woensdag uitstekend laten zien in de Waalse Pijl. Ze maakte lang deel uit van een kopgroep met vier renster, die tot aan de voet van de Muur van Huy vooruit bleef op het peloton en finishte uiteindelijk nog als dertiende. “Dit was wat we wilden vandaag. Vooruit komen met een groepje. Ik ben blij dat dat gelukt is.”

In aanloop naar de eerste passage van de Muur van Huy, waarvan de top op dertig kilometer van de finish lag, plaatste Janneke een aanval. Daarbij kreeg ze drie rensters mee; Paulien Ferrand-Prevot (Canyon-Sram), Amanda Spratt (Mitechelton-Scott) en Megan Guarnier (Boels-Dolmans). De voorsprong liep op tot iets minder dan een minuut.

“De samenwerking was niet super”, vertelt Janneke. “Ik probeerde wel een beetje mijn werk te doen, maar niet super veel, omdat ik er niet iemand achter had zitten die mijn aanval over kon nemen. Dat was voor die andere rensters in de kopgroep anders en als het peloton toch weer aansloot, moest ik wel mee kunnen. Megan kreeg de opdracht om niet meer mee te rijden, omdat Anna het ook goed af kon maken natuurlijk. Ferrand-Prevot werkte wel goed mee en Spratt ook, maar op het laatst werd de samenwerking wel wat minder.”

Aanval in slotkilometers
Het peloton naderde dus toch. “Ik heb wel een paar keer achterom gekeken en in de laatste drie kilometer heb ik nog geprobeerd om aan te vallen. Zo hoopte ik met toch iets meer voorsprong aan de klim te beginnen. Ik merkte dat ik niet mee zou doen om het podium, wanneer we met iedereen tegelijk daaraan begonnen. Als je zo’n kans hebt ga je toch voor het podium. En omdat de samenwerking ook niet meer super was, kan je dan maar beter gaan.”

Alles aan gedaan
Een jaar geleden werd Janneke achtste in de Waalse Pijl en was ze daarmee niet heel erg tevreden. Nu liep de koers anders. “Ik heb nu meer geprobeerd om een goede uitslag neer te zetten. In het wielrennen moet je ook wat geluk hebben en ik heb me vandaag wel echt laten zien. Dat was ook het doel. Ik baal er wel van dat het gewenste resultaat er nog niet is, maar op deze manier heb ik er wel echt alles aan gedaan. Zondag heb ik in Luik-Bastenaken-Luik weer een nieuwe kans.”

Foto: Sportfoto.nl