Thuiswedstrijd NK bekijken vanaf de bank

Het is zaterdag 22 augustus en op en rond de VAM Berg wordt vandaag het NK wielrennen voor vrouwen verreden. Een échte thuiswedstrijd voor mij. Althans, dat had het moeten zijn. Na mijn val in Spanje sta ik echter niet aan de start en dat vind ik jammer. Ik vind het namelijk een heel gaaf parcours. Echt pijn doet het me echter niet dat ik niet start. Ik weet nu immers al een tijdje dat dat er met mijn breuken niet in zat.

Een kleine maand geleden kon je op deze website mijn verhaal lezen na de valpartij, waarbij ik twee breuken opliep. Daarna wilde ik het liefst zo snel mogelijk weer de fiets op. Op de tacx welteverstaan, want buiten fietsen zit er nog niet in. In het begin was dat echt kort, maar nu kan ik rond de twee uur fietsen en daar ben ik blij mee. Het liefst zou ik buiten gaan fietsen, zeker met het lekkere weer van de afgelopen weken, maar dat kan echt niet. De pijn die ik heb is soms best nog heftig.

Wat in het begin zeker niet lukte was een fietshouding aannemen. Daarom hebben we een squatrek met stang neergezet bij mijn fiets, zodat ik rechtop kon blijven zitten. Wanneer ik in de fietshouding ging zitten, met de handen op het stuur, kwam er namelijk meer druk op mijn bovenlichaam en op deze manier kon ik wat meer ontspannen op de fiets zitten. Nu is het zover dat ik de normale houding weer aan kan nemen. Op 31 augustus maken ze een nieuwe scan. Hopelijk ziet het er dan goed uit. De fysio is in ieder geval positief en het maken van bewegingen gaat ook steeds beter. Het enige is wel dat ik nog altijd bont en blauw ben.

Ik wil altijd sneller en natuurlijk kijk je dan ook al snel naar koersen. We hebben in ieder geval met het team besloten om de Giro Rosa niet te gaan doen. Dat zou echt te vroeg zijn. Het is nu het doel om eind september weer te koersen. Tot dan blijf ik opbouwen en probeer ik verder zoveel mogelijk mijn rust te pakken. Dat wil zeggen dat ik momenteel wat films kijk, lekker aan het koken ben en omdat mijn ouders op vakantie zijn wandel ik ook nog drie keer per dag met hun hond. En rondjes op de stadsfiets, met een mitella om waarvan ik het dragen nu aan het afbouwen ben, zijn er ook nog bij.

Vandaag kan ik echter ook voor de tv zitten. Om 14.30 uur starten de rensters waar ik normaal tegen koers op het NK. Die wedstrijd is vanaf 15.30 uur live te zien op NPO1. Ik denk dat het een mooie koers kan worden. Het peloton bestaat alleen uit UCI rensters en is daardoor niet al te groot, maar dat is denk ik juist verstandig op dit parcours. Het is smal en een groter peloton maakt het alleen maar gevaarlijk. Ik verwacht daarbij een heel mooie wedstrijd. Mijn ploeggenote Annemiek van Vleuten is natuurlijk de wereldkampioene, maar ze moet het nu wel alleen doen. Al mag je haar ook dan nog zeker tot de favorieten rekenen. En ik verwacht veel van de blokken van CCC-Liv en Boels-Dolmans. Ik raad iedereen zeker aan om te gaan kijken!

Janneke