Vechten voor etappezeges in Giro Rosa

Voor de tweede keer in haar carrière verschijnt Janneke vrijdag aan de start van de Giro Rosa. Maar waar ze in 2014 al blij was dat ze in zeven van de tien etappes de finish haalde, is de ambitie drie jaar later heel anders. Ze wil zich graag laten zien. En daar zullen ook vast mogelijkheden toe zijn in de tiendaagse wedstrijd, die vrijdag in de namiddag begint met een ploegentijdrit over 11,5 kilometer. In de negen dagen daarna staan onder meer een pittige individuele tijdrit, een paar sprinttritten en een aantal zwaardere etappes op het programma.

“De ploeg wil sowieso één rit winnen”, kijkt Janneke naar de verwachtingen die er bij Alé-Cipollini zijn. “Dat kunnen we denk ik het beste doen met onze sprinters Marta Bastianelli en Chloe Hosking. Volgens mij is de Giro dit jaar niet zo heel zwaar als hij wel eens is geweest in het verleden, maar in de ritten die dat wel zijn is het aan mij. Ik wil graag proberen om wat moois te laten zien. Voor de rest zal ik knechten voor Marta en Chloe.”

Daarmee is wel duidelijk dat er bij het Italiaanse team vooral wordt gereden voor goede uitslagen in de etappes. “Het klassement zal denk ik ook niet wat voor mij zijn, omdat ik verwacht dat ik daarvoor wat teveel werk zal moeten doen in de ondersteunende rol voor die twee. En dat vind ik ook niet erg en zelfs mooi om te doen. Voor het klassement weet je ook dat je behoudend moet rijden en nu kan ik aanvallender koersen. Dan is er voor mijzelf misschien ook wel eerder een mogelijkheid om er een podiumplek uit te halen.”

Afwisselend parcours
Liefst vierentwintig teams gaan van start in de Giro Rosa, waarmee de koers dus een vrij groot peloton heeft. Zij krijgen daarbij een afwisselend rittenprogramma af te werken, te beginnen dus met de ploegentijdrit. In het eerst weekend volgt op zaterdag een rit die lang vlak is, maar daarna een pittige klim in zich heeft, waarna er echter ook nog een lange afdaling en een lang stuk tot de finish is. De rit op zondag is daarna vrijwel vlak en die op maandag al helemaal. Zijn die achter de rug, dan mag iedereen individueel aan de bak in de tijdrit. Daarin zit het venijn op het einde, want de 12,7 kilometer lange rit tegen de klok wordt afgesloten met een beklimming.

Zwaar slot
Woensdag is het daarna weer aan de sprinters, maar vervolgens komt misschien wel het zwaartepunt. In de laatst vier dagen lijkt het namelijk vrijwel alleen maar op en af te gaan. Zo zal de zevende etappe naar verwachting best een verraderlijke kunnen zijn en wordt er ook op vrijdag weer flink geklommen. In het slotweekend is vervolgens wel nog de kans op een sprint op zaterdag, maar de sprinters zullen dan wel eerst een paar lastige beklimmingen in het eerste deel van de etappe moeten overleven. Op zondag wordt de Giro Rosa afgesloten met een rit die lang vlak is, maar waarin in de finale nog een lastige berg is opgenomen. Kortom, er staat heel wat te gebeuren in Italië.