Via podium op naar laatste schaatsmarathon

Nog één wedstrijd en dan zit het er écht op. Nadat Janneke in oktober haar wielercarrière al beëindigde, staat komende zaterdag ook haar laatste schaatsmarathon op het programma. Eveneens als met het fietsen, sluit ze af met een ’thuiswedstrijd’. Dit weekend kwam Janneke nog goed voor de dag. Bij de marathon in Utrecht eindigde ze als tweede. “Ik ben blij dat ik dit seizoen meermaals heb kunnen laten zien dat ik in orde ben en het is leuk dat ik nog weer op het podium heb gestaan.”

De wedstrijd in Utrecht was een zware. “Er waren veel uitlooppogingen en er was behoorlijk veel wind, wat je op de open baan daar wel verneemt”, zo vertelt Janneke. “Meerdere grote groepen probeerden het, maar bleven niet weg. Zo’n 35 ronden voor het einde reed ik weg met een groep en wij sloten bij het peloton aan met een ronde voorsprong. Toen het peloton met 10 ronden te gaan ging sprinten, hadden we niet goed in de gaten dat één rijdster goed van voren werd afgezet door haar ploeggenotes. Dat was Janneke Elzinga. Ze werd min of meer gelanceerd en toen had ze al snel vijftig meter op ons.”

Het werd dus achtervolgen voor de rest van de kopgroep. “Ze riepen naar mij dat ik het gat maar moest dichten, maar dat leek me niet aan mij. Ik heb al zo vaak op het podium gestaan dat alleen winnen nog telt, dus ik dacht dat ik ook niet te lang moest wachten. Maar het moest wel slim gebeuren, want anders kwam ik niet weg. Ik ging daarom binnendoor door de bocht, in plaats van buitenom. Daarbij had ik genoeg snelheid om een gaatje te slaan. Er kwam wel wat reactie, maar ze twijfelde.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

En dus was Janneke in de achtervolging op… Janneke. “Op dat moment moest ik nog acht ronden alleen rijden. Het was wel een voordeel dat ik haar zeg en ik liep in het begin ook wel iets in, maar daarna merkte ik wel dat het verschil hetzelfde bleef en ik ook de hardheid mis. Daarop kwam het besef dat ik me ook wel iets moest sparen, om überhaupt de finish te halen, voor de rest van de groep. Het werd dus een tweede plek en al met al ben ik blij met dat resultaat. Ik heb me dit jaar vaak weggecijferd voor Arianna en daardoor een beetje mijn eigen kansen laten lopen. Het is leuk dat ik de kans nu wel kon pakken.”

Afscheid in Groningen
Komende zaterdag 5 februari om 19.00 uur staat Janneke dus aan de start van haar allerlaatste wedstrijd, de marathon in Groningen. “Dat zal voor mij wel een wat ander gevoel geven dan het stoppen met fietsen. Ook al omdat ik met schaatsen begonnen ben en dat wel mijn grote liefde is. Maar vooral valt straks het sportieve doel weg en ik denk dat dat het wel anders gaat maken. Na de wedstrijd is het echt klaar en hoef ik me nergens meer op te focussen.”

Er had overigens nog wel een ander doel kunnen zijn voor Janneke, maar die viel weg; “De 200 kilometer op de Weissensee. Helaas ging dat niet door en dat was wel mijn echte doel voor deze winter. Toen dat wegviel, werd het voor mij ook lastiger. Ik heb er nog lang over nagedacht om naar Zweden te gaan, maar de periode dat we daar als schaatsers gaan zitten is heel lang en dat viel voor mij niet te combineren met het werk dat ik nu doe. Dat wilde ik er niet voor opzeggen en daarmee was ook wel duidelijk dat het zo goed is. Ik ga er zaterdag lekker van genieten. Het is leuk om in Groningen af te sluiten, wat ik toch wel als mijn thuisbaan zie. En extra mooi dat er ook weer publiek bij kan zijn, waarbij ook mijn familie komt kijken.”

Foto’s: Timsimaging