Vier dagen schaatsen op rij in Trachitol Trophy

Haar wielercarri√®re mag er dan opzitten, Janneke is nog altijd actief. Een week na haar afscheid in de Ronde van Drenthe, schaatste ze in Enschede haar eerste marathon van de winter. Inmiddels heeft ze er alweer een aantal meer in de benen en staat van deze donderdag tot en met zondag de Trachitol Trophy op het programma, een klassement over vier wedstrijden in vier dagen. “We beginnen vanavond in Utrecht. Daarna volgen Den Haag, Amsterdam en Alkmaar. Elke dag rijden we meer rondjes en alle wedstrijden zijn live te zien. Ik heb er zin in!”

Op Schaatsen.nl zullen de wedstrijden de eerste drie dagen vanaf de start om 19.00 uur live uitgezonden worden. De slotwedstrijd op zondag start al om 14.45 uur en die wedstrijd is ook live te zien bij de NOS. “Ik vind het altijd wel mooi om te doen”, kijkt Janneke vooruit op de vier dagen schaatsen. “Ik houd in het wielrennen van meerdaagse koersen, maar ook bij het schaatsen. Alleen is dit qua meerdaagse wedstrijden het enige dat er is in het schaatsen, afgezien van natuurijs. Het is leuk dat dit er is.”

Over haar seizoen tot nu toe is Janneke tevreden. “Het gaat goed. Vorige week zat ik voor de derde keer in de kopgroep. We konden het ploegenspel mooi spelen, waarbij mijn ploeggenote Arianna Pruisscher tweede werd. Daar was ik wel blij mee. Al vind ik dat zelf ook nog wel eens lastig, want ik had zelf ook een mooie uitslag kunnen rijden. Ik heb me echter voor haar weggecijferd en ze werd knap tweede, wat mooi is voor de ploeg. Haar heb ik de laatste tijd ook wel gemist, want ze kon door corona een aantal koersen niet meedoen. Het is fijn dat ze nu weer in orde is.”

Helpen en hopen op korte uitslag
Janneke ziet verbetering in de jonge ploeg en kijkt uit naar de komende dagen. “Het team begint steeds beter te rijden, we staan er goed voor. Met Arianna kan ik vaak diep in de finale nog iets doen. Vanavond gaan we kijken wat de tactiek gaat zijn. Ik wil haar graag zoveel mogelijk bijstaan, want zij kan een korte uitslag rijden en ik vind het mooi als ik een jonge meid kan helpen. Zelf gok ik een beetje op de laatste dag. Dat is het zwaarst voor iedereen en ik denk dat ik dan het beste tot mijn recht kom. Met honderd ronden is het ook wat langer dan andere wedstrijden. Van de andere kant; Amsterdam is ook leuk. Dat is een open baan en dus ook anders. Dat wordt ook heel zwaar, met regen, wind en koude omstandigheden.”