Vijfde plaats in bergrit Valencia

Het seizoen is vooralsnog goed begonnen voor Janneke. Nadat in de eerste etappe van de Setmana Ciclista Valenciana de verschillen klein waren en de tweede rit in een massasprint eindigde, wist Janneke zaterdag vijfde te worden in de bergrit. Iets dit niet in de planning lag, maar uiteindelijk wel zo uitkwam. “We rijden hier voor het algemeen klassement van Floortje en in de tussensprint voor Susanne”, vertelt Janneke. “Mijn taak was om Floortje bij te staan en ik heb haar van voren afgezet bij de lange klim.”

Zelf pikte Janneke ook aan bij de eerste groep. “Die klim ging bij mij niet lekker, maar ik kon gelukkig nog mee met de eerste veertig rensters. Daarna volgden er demarrages en daarbij zou ik mee springen, zodat Floortje zich rustig kon houden. Coryn en Pernille waren er ook nog, dus dat was ook fijn. Een renster van Drops spring weg en ik ging mee, na ongeveer 85 kilometer wedstrijd.”

Het bleek het begin te zijn van een kopgroep die uiteindelijk weg zou blijven. “Gelukkig sloten nog meer rensters aan en hadden we een groep van zo’n vijftien rensters. Omdat Bigla er met twee rensters zat en Boels-Dolmans met twee moesten zij werken en kon ik me rustig houden. De slotklim ging vervolgens prima. Ik had niet echt super benen meer, maar kon gelukkig lang mee.”

Met twee op kop
En dus streed Janneke zelf plots om de zege. “Ik bleef lang voor met mijn ploeggenote van vorig jaar Soraya Paladin en Karol-Ann Canuel van Boels-Dolmans. Die laatste moest met nog zo’n twee en een halve kilometer te gaan bij ons lossen, waarna een kilometer later Clara Kloppenburg en Ashleigh Moolman aan kwamen sluiten. Kloppenburg ging heel snel en Moolman en Soray bleven iets voor me rijden. In het laatste deel van de klim kwam Eider Merino nog bij me aansluiten, waarna er een steile afdaling naar beneden was en ik vijfde werd.”

Foto: Anton Vos