Voor het eerst naar World Tour top tien

Voor de eerste keer in haar carrière is Janneke in de top tien geëindigd van een World Tour klassieker, voorheen de World Cup. En in wat voor een wedstrijd! Ze deed dat zondag namelijk in de Ronde van Vlaanderen. Daarin sprintten iets meer dan twintig rensters om de winst, nadat een kopgroep van vier vrouwen op een kilometer voor de finish werd gegrepen. Janneke wist daarbij negende te worden. De Amerikaanse Coryn Rivera (Sunweb) greep de winst.

“Het was een rare koers”, vertelt Janneke nadat ze weer is bijgekomen van 153 kilometer wedstrijd. “Het brak best vaak, maar steeds viel het ook weer stil en kwamen een boel rensters terug. Op de Kanarieberg ging Anna van der Breggen er vandoor. Drie rensters sloten bij haar aan, maar ikzelf begon wat te ver van achteren aan die klim. Het was hectisch in aanloop ernaartoe en ik zat rond de dertigste plaats. Ik had het geluk dat ik goed kan klimmen en zo wel op kon schuiven, maar die vier anderen waren al gevlogen.”

Ruim twintig rensters, waarvan er later nog wat afvielen, bleven over in de groep achter het viertal. Daarbij zat Janneke mee, zonder ploeggenoten. “Maar ik wist zelf nog goed wie er naast Anna nog meer in de kopgroep zaten. Ik dacht iemand van Canyon, maar dat bleek niet zo te zijn toen zij begonnen te helpen in de achtervolging, waar Lucinda Brand en Ellen van Dijk dat namens Sunweb ook al deden. Toen dacht ik wel dat het nog dichtgereden kon worden.”

Koplopers laat gegrepen
Ook had Janneke de hoop dat er op de Oude Kwaremont en Paterberg nog wat rensters gelost zouden worden. “Op de Paterberg zat ik goed van voren en moesten ook een paar sprinters lossen, maar het viel weer stil. Dan kunnen zij goed herstellen en als je dan alleen zit kun je ook niet echt herstellen. Het is jammer dat we pas uiteindelijk pas op een kilometer van de streep terugkwamen. Ik hoopte dat er nog een moment zou komen waarin ik een poging kon doen om weg te rijden, want ik voelde me nog goed. Helaas kwam dat moment er niet.”

‘Denk dat het nog beter kan’
En dus werd er gesprint om de winst. “Mijn ploegleider zei me in het wiel van Coryn te gaan zitten, maar die is zo klein dat ik dan nog in de wind zat. Toch zat ik op een gegeven moment wel goed, maar nadat iemand een gat liet vallen had ik helaas niet echt de ruimte. Dat was jammer, want zo kwam ik nog niet echt aan sprinten toe, terwijl ik toch wel eens wil zien wat ik in zo’n sprint nog meer kan. Ik denk dat het nog beter kan dan dit. Maar buiten dat ben ik heel blij met dit resultaat. Dit smaakt naar meer.”

Foto: Sportfoto.nl